Seyyid Mehmed Tevfîk'in Neş'e adlı eseri ve incelemesi (Abdurrahman Câmî'den gazel ve kaside şerhleri)
Seyyid Mehmed Tevfîk's Neş'e: critical text and study (Commentary on gazels and kasîdes of Abdurrahman Câmî)
  1. Tez No: 417805
  2. Yazar: İSMET İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AZMİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdurrahman Câmi, Seyyid Mehmed Tevfîk, Neş'e, şerh, gazel, kasîde, Abdurrahman el-Câmî, Seyyid Mehmed Tevfîk, Neş'e, commentary, gazel, kasîde
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 588
Özet
Bu çalışma 19. asır şârih, mesnevihân ve mutasavvıflarından Seyyid Mehmed Tevfik Efendi'nin (ö.1274/1858) Abdurrahman Câmî'nin (ö.898/1492)“elif”kafiyeli 11 gazeli ve seçtiği 9 kasidesine yapmış olduğu şerhi içeren Neş'e adlı eserin incelemesi ve tenkitli metninden oluşmaktadır. Birinci bölümde şârih Seyyid Mehmed Tevfik Efendi'nin hayatı, eğitimi, vazifeleri, eserleri, şârihliği ve şerh yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümde şârihin şerh esnasında alıntı yaptığı kaynaklar tespit edildiği kadarıyla tanıtılmış, bu kaynakları eserin neresinde ve hangi amaçla kullandığı yazılmıştır. Üçüncü bölümde kısa bir şekil incelemesinden sonra eserin muhteva incelemesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise eldeki iki nüshaya dayanarak çalışma konumuz olan eserin tenkitli metni hazırlanmıştır. Beşinci bölümde şârihin işaret ettiği edebî sanatlar incelenmiş, şerhedilen beyitlerdeki kelimelere getirdiği açıklamalardan oluşan eserdeki söz varlığı ve tasavvufî açıklamalardan oluşan tasavvufî kavramlar sözlüğü hazırlanmıştır. Sonuç kısmından sonra da yer, şahıs ve eser isimlerini içeren bir indeks hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study consists of the analysis and critical edition of the Neş'e, a commentary made by the 19th century mesnevîhân and sûfî, Seyyid Mehmed Tevfik Efendi (d.1274/1858), on 9 selected kasîdes of Abdurrahman el-Câmî (d.898/1492) as well as on 11 gazels of the latter rhyming with the letter“elif”. The first chapter deals with Mehmed Tevfik's life, education, carreer, and works, as well as his credentials as a commentator and method of commentary. The second chapter focuses on the sources cited by the author in his commentary, recounting where in the text and in what context they have been cited. The third chapter provides a content-analysis of the text following a brief formal analysis. The fourth chapter consists of critical edition of the text based on the two manuscript copies we know of. The fifth chapter comprises an analysis of the literary conventions pointed out by the commentator, a study of the vocabulary deployed by the commentator in his explanation of the words used in the couplets, and a glossary of sûfî terms. The conclusion is followed by an index of the names of places, persons and books.