Ombudsmanlık kurumu ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Ombudsman institution and it is applicability in Turkey
- Tez No: 344516
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: The Ombudsman, Inspection of the Administration, Public Inspection Agency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Devlet yapısı ve sunduğu kamu hizmetleri zamanla ve teknolojik gelişmelerle karmaşıklaşmakta, geleneksel hak arama yolları yeni oluşumlar karşısında eksik kalmaktadır. Çağdaş demokrasinin gelişim sürecinde idarenin her alana el atması, mevzuatın son derece karmaşık hal alması, yargısal ve diğer denetim yollarını kendilerini yenilemeyip çığ gibi artan iş hacmi karşısında işlemez hal alması sonucunda değişen toplum şartları ve ihtiyaçları insanları yeni hak arama yollarını aramasına sebep olmuştur. Bu anlayışı benimsemiş ülkelerde bu gerekliliğin yerine getirilmesi amacıyla diğer hak arama yollarının yanı sıra ombudsmanlık kurumu oluşturulmuştur.Ülkemizde ombudsmanlık kurumu ülkemizde oluşturulma çalışmaları, 1970'lere kadar uzansa da kanunlaşma sürecini yakın bir zamanda tamamlamıştır. Kurumu güçlü bir altyapıya kavuşturmak için Anayasa değişikliği yapılarak, kuruma anayasal bir statü kazandırılmıştır.Ombudsmanlık kurumunun ülkemizde oluşturulması, ülkemizin demokratik hukuk devleti ve insan hakları idealine ulaşması ile devlet-millet yakınlaşmasına büyük katkıları olacaktır.ANAHTAR KELİMELER: Ombudsmanlık, İdarenin Denetlenmesi, Kamu Denetçiliği Kurumu
Özet (Çeviri)
The structure of the state and the services that it provides are getting more complex over time and, with new technological advancements, traditional ways of seeking justice have become insufficient. The administration?s involvement with various issues, the fact that the legislation has become more and more complex, and the lack of judiciary reform and other inspection tools in addition to changing expectations, conditions, and needs of society have encouraged people to search for new ways of preserving and pursuing their rights. In countries that have adopted this principle, there is an Ombuds office designed to fulfill this need together with other justice-seeking instruments.Though attempts to establish the Ombuds system in Turkey go back to the 1970s, its legalization has happened only recently. In order to be able to provide a strong infrastructure, it was given a constitutional status with the recent amendment.The formulation of the Ombudsman institution in our country will contribute much in terms of accessing democratic rule of law and ideals of human rights as well as state-society rapprochement.