Dış kaynak kullanımının faydaları, riskleri ve performanslara etkisi: Şehir ve sahil otellerinde karşılaştırmalı bir araştırma
To investigate whether benefits, risks and performances expected from outsourcing of city hotels providing continuous service and seasonal beach hotels is different or not.
  1. Tez No: 344517
  2. Yazar: ZÜMRÜT HATUN DEMİREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHATTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, Otel İşletmeleri, Fayda, Performans, Risk, Benefit, Hotel Management, Outsourcing, Performance, Risk
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırmanın amacı faaliyet süresine göre sürekli hizmet veren şehir otelleri ile mevsimlik hizmet veren sahil otellerinin dış kaynak kullanımı uygulamalarından bekledikleri faydaların, risklerin ve performansların farklı olup olmadığıdır. Ayrıca diğer bir amaç da faaliyet sürelerine göre otellerin dış kaynak kullanımı uygulamalarının ve stratejik nitelikte olan dış kaynak kullanımı uygulaması yapılmaması gereken işlerin farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesidir.Çalışmanın uygulama bölümünde ise Ankara ve Antalya'da hizmet veren otellerde dış kaynak kullanımı uygulama farkı ve önemini belirtmek amaçlanmıştır. Araştırmanın sonucunda faaliyet süresine göre dış kaynak kullanımı faydaları, riskleri ve performansları boyutlarının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğine yönelik analiz sonuçlarına göre mevsimlik otellerin sürekli otellere göre anlamlı olarak daha fazla dış kaynak kullanımından fayda elde ettikleri ortaya çıkmıştır. Ancak araştırmanın sonucuna göre hem mevsimlik hem de sürekli otellerin dış kaynak kullanımı konusunda yaşadıkları riskler farklı değildir.Faaliyet süresine göre dış kaynak kullanımı otel performansı açısında farklılık göstermektedir. Mevsimlik oteller yöneticileri sürekli otellere göre anlamlı olarak daha fazla dış kaynak kullanımından performans elde ettiklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate whether benefits, risks and performances expected from outsourcing of city hotels providing continuous service and seasonal beach hotels is different or not. Another purpose of this research is to find out if outsourcing of the hotels according to operating times differs from the business in which strategic outsourcing should not be used.In the action part of the research, it was aimed to stress the differences and significance of outsourcing of the hotels in Ankara and Antalya. At the end of the study, according to the analysis of the benefits, risks and performances of the outsourcing according to operating time as regards to whether there is a significant statistical difference, it was revealed that seasonal hotels utilize significantly much more outsourcing than the continuous hotels. However according to the results of research on the use of both seasonal and continuous hotels experienced in the use of outsourcing risks are no different.Outsourcing according to operating times varies. Seasonal hotels expressed that they gained significantly much more performances out of outsourcing than the hotels providing continuous service.