Gelir dağılımı adaletsizliği ve yoksullukla mücadelede sosyal yardımların önemi (Kars ili örneğinde bir inceleme)
The importance of social welfares in struggling with unfair distribution of income and poverty ( A case study on the province of Kars)
  1. Tez No: 344548
  2. Yazar: MUSTAFA KORKAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ÜZÜMCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Income distribution, Struggling with the poverty, Social welfares, Kars
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETGelir dağılımı adaleti ve yoksulluk günümüzde dünyanın karşılaştığı en ciddi sorunlardandır. Dünyada 1980'lerle başlayan değişim sürecinde gelir dağılımı sorunu sıradan bir ekonomik sorunu olmaktan çıkmış politik ve sosyal bir sorun olarak algılanmaya başlamıştır. Gelirin adil dağılımı sosyal devletin en önemli görevleri arasında yer almaya başlamıştır. Farklı ekonomik sistemlere sahip ve farklı gelişme seviyelerinde bulunan tüm ülkelerde gelir dağılımının iyileştirilmesi temel politikalar arasındadır.Tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan Kars ilinde yeterince iş alanlarının olmaması, ekonominin büyük çoğunlukla tarıma dayanması nedeniyle işsizlik ve buna bağlı olarak yoksulluk görece yüksektir. Kars ilinde 2011 yılı işsizlik oranı %7.4'dür. Kişi başına ithalat 6 $ ve kişi başına ihracat 4 $ ile Türkiye ortalamasının oldukça gerisindedir.Türkiye'de gelir dağılımı adaletsizliği ve yoksullukla ilgili politikaların başında sosyal yardımlar gelmektedir. Kars ilinde de coğrafi konumu ve iklim koşullarının elverişsiz olması, bölgenin sanayi yatırımlarına kapalı olması gibi nedenler göz önüne alındığında yoksullukla mücadelede en önemli politika aracı sosyal yardımlardır.Sosyal yardımlarda son yıllarda %30 civarında bir artış olmuştur. Kars ilinde son yıllarda yoksulluk oranlarının düşmesinde sosyal yardımlar etkili olmuştur. Bununla birlikte toplam düzeyde transferler artmasına rağmen sosyal yardımların yoksulluk üzerinde etkisi olabileceğinden daha düşük kalmıştır. Bu bağlamda sosyal yardımların daha etkin olması için sosyal yardımların yardım uzmanları tarafından verildiğinde daha etkili olacağına dikkat çekilmiş ve ildeki yoksulluğu önlemede sadece sosyal yardımların yeterli olmayacağı sonucuna varılmıştır.Anahtar Kavramlar: Gelir Dağılımı, Yoksullukla Mücadele, Sosyal Yardımlar, Kars.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUnfair distribution income and poverty are among the most important problems of the world. The issue of income distribution began to be understood as politic and social problem by going beyond of being only economical problem in the change process in 1980s. The fair distribution of income began to find its place among the most important duties of the social tate. The improvement of income distribution is among the basic politics in all the countries which have different economic systems and are in different development levels.The poverty and unemployment rate is high in Kars due to their agriculture based economies which lead to insufficient employment areas. The unemployment rate is %7.4 for Kars in 2011. It is not ably below the average of Turkey with 6 $ import per person and import per person and 4 $ export per person.Social welfares are the leading in the politics about unfair income distribution and poverty in Turkey. Therefore, the social welfares are the most important policies in coping with the poverty considering the geographical position of Kars, the harsh climate conditions and its closure to industry investments.Social welfares increased about %30 in recent years. Finally, it has been concluded that the social welfare sare effective in declining the poverty rates in Kars in recent years, and despite the increase of transfers the social welfares the effect of them remained lower than the expected, then if the social welfares were distributed by the authorities it would be more effective, yet the social welfares will not be enough in preventing the poverty.