Ardahan-Göle'de tarihi ve arkeolojik araştırmalar
Historical and archaeologyical research in Ardahan-Göle
  1. Tez No: 344557
  2. Yazar: SOYDAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Ardahan, Göle, Diauehi, Urartu, Anatolia, Ardahan, Göle, Diauehi, Urartian
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Yeryüzünün hemen hemen tüm zamanlarına tanıklık etmiş olan Anadolu toprakları, insanlık tarihinin en eski çağlarından itibaren yerleşim gören bir coğrafyadır. Anadolu?nun kuzeydoğusunda yer alan Ardahan bölgesi Anadolu ile Kafkasları birbirine bağlayan jeopolitik bir öneme sahip olması sebebiyle, tarih boyunca sürekli elde edilmek istenen bir coğrafya olmuştur. Bölgede eskiçağda belirleyici topluluklar; Diauehi, Urartular, İskit ve Kimmerlerdir. Ardahan-Göle Bölgesi, Erzurum Kars Bölümü ile Doğu Karadeniz Bölgesi arasında bir geçiş noktasındadır. Bulunduğu konum itibariyle stratejik bir önem taşıyan ve çalışmamın temelini oluşturan Ardahan-Göle İlçesi ile ilgili şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bölgede yaptığımız bu çalışma ile Göle?nin ve Ardahan?ın tarihi ve arkeolojisinin aydınlatılması adına önemli bir işlev göreceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The Anatolian land which has witnessed nearly all eras of the humanity is a geographic land settled since the earliest times of human history. Ardahan region which is located in the northeast part of Anatolia, has always been a geographic place to be conquered during history as it has a geopolitical importance as a bridge between Anatolia and Caucasia. The determinant societies in the society are Diauhei, Urartians, Scythian and Cymmerians. Ardahan-Göle District is a midpoint between Erzurum Kars area and North Black Sea Region. There has never been a research related to Ardahan Göle city which has a strategic importance and is a basis for the research due to the location it has. With this research we carried out in that research, we are of the opinion that it will have an important function in favor of enlightening the history and the archeology of Göle and Ardahan.