İnternet sitelerinin değerlemesinde TMS 38: Maddi olmayan duran varlıklar standardı ve Türk vergi mevzuatı hükümlerinin karşılaştırılması
The comparison of TAS:38 intangible assets standart and Turkish tax laws in valuation of websites
  1. Tez No: 344587
  2. Yazar: SERKAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AKAYTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Sitesi, E-Ticaret, Türkiye Muhasebe Standartları, Türk Vergi Mevzuatı, Maddi Olmayan Duran Varlıklar, Websites, E- Commerce, Turkish Accounting Standards, Turkish Tax Laws, Intangible Assets
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnternetin ticaret amaçlı kullanılmaya başlanmasıyla birlikte internet günümüz işletmeleri için rekabet üstünlüğü sağlayan önemli bir araç konumuna gelmiştir. Tüketici kitlesinin interneti ürün hakkında araştırma ve/veya alışveriş yapmak için yoğun bir şekilde kullanıyor olması firmaların internet sitelerini, firmanın müşteriye bakan en önemli yüzlerinden birisine çevirmiştir. Yeni Türk Ticaret Kanunu?nda sermaye şirketlerinin internet sitesi oluşturmaları yasal bir zorunluluk olarak tanımlanmıştır. Bu durum, işletmelerde internet sitesi maliyetlerinin muhasebeleştirilmesinin önemini artırmaktadır.Türkiye Muhasebe Standartları açısından bir internet sitesinin kuruluş ve geliştirilmesi maliyetleri incelendiğinde, internet sitesi maliyetlerinin bir kısmının aktifleştirileceği, bir kısmının da gider olarak kaydedileceği görülmektedir. Öte yandan Türk Vergi Mevzuatı incelendiğinde ise, daha faklı hükümlerle karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada işletmelerin internet sitesi oluşturma maliyetlerinin Türkiye Muhasebe Standartları ve Türk Vergi Mevzuatına göre değerlenmesi konusu ele alınmıştır. Araştırmanın sonucunda Türkiye Muhasebe Standartları ve Türk Vergi Mevzuatının internet sitelerinin değerlemesi konusunda genel olarak uyumlu olduğu; bunun yanında, bazı uyumsuzlukların da bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Internet has become an important tool that provides a competitive advantage for today's businesses, since it has been used for trade. Customers? using internet for making research about the product and/or shopping has change firms web sites to one of the most important face to customers. It has been define as an obligation to create websites for firms in the new Turkish Trade Law. This situation highlights the importance of accounting for the costs of businesses website. When costs of the establishment and development of a web site has been examined, it has been seen that some of them would be record under assets and some of them would be recorded as the expanses. On the other hand, when Turkish Tax Law is examined, different verdict are seen. In this study, it has been discussed the cost of creating web sites for firms according to Turkey Accounting Standards and Turkish Tax Law. As a result of the research it has been identified that Turkish Tax Law and Turkey Accounting Standards are generally compatible. But there were several discrepancies, too.