Lojistik dış kaynak kullanımı ve lojistik hizmet sağlayıcıların rolü: Türkiye'de faaliyet gösteren çelik boru üretim işletmelerinde bir araştırma
Logistics outsourcing and the role of logistics service providers: A study about steel pipe production enterprises in Turkey
  1. Tez No: 344588
  2. Yazar: İLKER TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SELAMİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Hizmet Sağlayıcı, Dış Kaynak Kullanımı, 3PL, Logistics, Logistics Service Providers, Outsourcing, 3PL
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dış kaynak kullanımı, işletmenin temel yetenekleri dışında kalan ikincil aktivitelerinin tamamını ya da bir kısmını işletme dışındaki firmalara yaptırması olarak tanımlanabilir. Dış kaynaklara devredilen firma faaliyetlerinin önemli bir bölümünü ?lojistik faaliyetler? oluşturmaktadır. İşletmeler, küresel dünyada rekabet avantajı elde etmek, ana faaliyet alanına odaklanmak, maliyetlerini düşürmek gibi nedenlerden dolayı lojistik hizmet sağlayıcılar ile çalışmak istemektedirler.Bu çalışmada işletmelerin lojistiğe bakış açısı, lojistik aktiviteleri hangi oranda dış kaynaklardan sağladıkları, hangi lojistik fonksiyonların dışarıdan satın alındığı, hizmet sağlanan firmalarla ne tür sorunlarla karşılaşıldığı ve lojistik firmalarıyla kurulan ilişkilerin seviyesi incelenmiştir.Çalışma kapsamında Türkiye'de faaliyet gösteren çelik boru üretim işletmelerinden lojistik yönetiminde bilgi sahibi olan birer yönetici ile görüşülmüştür. Araştırmaya 14 çelik boru üretim işletmesi dahil edilmiştir. Elde edilen veriler nitel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir.Çalışma sonucunda en fazla dış kaynaklardan faydalanan lojistik fonksiyonların tedarik ve dağıtım fonksiyonları olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, lojistik hizmet sağlayıcı seçimindeki en önemli faktörlerin hizmet kalitesi, güvenilirlik ve fiyat olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin kurulduğundan bu yana lojistikte dış kaynaklardan yararlandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Outsorcing can be defined as getting the outsider firms to do some certain parts or the whole of the firm?s secondary activities except for the core businesses of the firm. Evidently ?logistics activities? constitute an important part in the outsourced business activities. Business firms choose to work with the logistics service providers owing to some reasons such as; gaining competitive advantage in the global world, focusing on the major activities, reducing the costs etc.The study reviews, the companies? point of view about logistics, their outsourcing ratio in logistics, logistics function which they receive from outsourcing, kind of problems which enterprises face related to outsourcing service providers and the association level of the companies and the logistics firms have been analyzed. In this study, interviews were conducted with the managers from Turkey's steel pipe production enterprises who have knowledge of logistics management. Fourteen steel pipe enterprises were included in the study. The collected data were analyzed by using quantitative methods. The results indicated that inbound and outbound logistics are the logistics functions most commonly outsourced. Furthermore, service quality, reliability and price are the most important factors in the selection of the logistics service providers. And its understood that the enterprises are using logistics outsourcing since the establishment of businesses.