Kalite güvence sistemi uygulamaları iş süreçleri ve örgütsel performans ilişkisi: Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası örneği
Relationship quality assurance system practises on business processes and organizational performance: The case of Erzurum Chamber of Commerce and Industry
- Tez No: 344603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Güvence Sistemi, Süreç, İş Süreçleri, Quality, Quality Assurance System, Process, Business Process, Organizational Performance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, kalite güvence sistemi uygulamalarının iş süreçleri üzerine olan etkisinin belirlenmesi, iş süreçlerindeki iyileşmenin de günümüz örgüt ve işletmelerinin başarısının temel unsurlarından biri olan, örgütsel performans üzerindeki etkisini ortaya koymasıdır. Tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen araştırma, Erzurum ilinde faaliyet göstermekte olan bir kamu kurumu çalışanları arasından seçilen örneklem kapsamında yürütülmüştür. Anket sonucunda toplanan veriler üzerinde güvenilirlik ve normallik testleri gibi analiz yöntemleri SPSS programıyla uygulanmış ve değerlendirilmiştir. Ayrıca araştırmada katılımcıların demografik özellikleri de göz önüne alınmıştır.Gerçekleştirilen araştırma sonucunda kalite güvence sistemi uygulamalarının, iş süreçleri ve örgütsel performans ile ilişkili olduğu görülmüştür. Kalite güvence sistemi uygulamaları ile iş süreçleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın temel konusu olan kalite güvence sistemi uygulamalarının, iş süreçleri ve örgütsel performansa etkisi çerçevesinde, bu kavramlar arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis was to determine the effect of the quality assurance system practices on business processes,and to find out the impact of this effect on organizational performance one of the basic elements of the success of todays organizations and enterprises.Research conducted within this thesis was carried out in a sample of chosen employees from a public agency in the province of Erzurum.Reliability and normative analysis test were used in SPSS to administrate and evaluate collected survey data.. Demographic characteristics of the participants were also taken into consideration in the study.The results of the study revealed that quality assurance system practices were associated with business processes and organizational performance.It was found out that there was a significant relationship between quality assurance system practices and business processes.Taking into effect of quality assurance system practices on business processes and organizational performance consideration, a significant relationship was found among these concepts.