Abdülhak Hâmid Tarhanın şiirlerinin inanç ölüm, tabiat ve kadın temaları bakımından incelenmesi
Themes analysis in nature women, faith and the death Abdülhak Hâmid Tarhan's poems
- Tez No: 344618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hâmid, nanç, Ölüm, Tabiat, Kadın, Hâmid, Faith, Death, Nature, Woman
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tanzimat Edebiyatının en aykırı şairi olan Hâmid, şiirlerinde bireysel konuları ele almış ve sosyal ve siyasi konulardan uzak kalmıştır. Şiirlerinde daha çok her insanın ayrılmaz parçaları olan inanç, ölüm, tabiat ve kadın temalarını işlemiştir. Hâmid bu temaları daha çok felsefi bir nazarla ele almıştır. Onun şiirlerinde İnanç konusunda isyan ve teslimiyet, ölüm konusunda tahammülsüzlük, tabiat konusunda sonsuzluk ve kadın konusunda doyumsuzluk göze çarpar.
Özet (Çeviri)
Hâmid, the most contradictious poet of Tanzimat Edebiyatı had poems clealt with individual issues. He was also far away from the social and political issues. In his poem, he mentioned about the inseparable parts of any human being such as faith, death, nature and woman themes. Hâmid adressed these themes in a more philosophicial perspective. Rebellion and resignation in the subject faith; intolarance death; eternity fort he nature and dissatisfaction fort he subject woman are the naticable points in his poems.