Güç mesafesi algısının örgütsel güvene etkisi: Bir devlet üniversitesi örneği
The effect of power distance perception to organizational trust: Sample of a state university
- Tez No: 344672
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ARDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güç Mesafesi, Güç Mesafesi Algısı, Güven, Örgütsel Güven, Power Distance, Power Distance Perception, Trust, Organizational Trust
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışanları bir arada tutan, sinerjik bir ortam yaratan, işbirliğini, bireysel performansı, örgütsel performansı, örgütsel bağlılığı ve iş tatminini artırıcı, kaosu, çatışmayı ve iş gören devir oranını azaltıcı etkiye sahip olan örgütsel güven, sürekli olarak geliştirilmesi ve hassasiyet gösterilmesi gereken bir kurum değeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Güveni olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü faktörün incelenmesi önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı güç mesafesi algısının örgütsel güveni ve örgütsel güven boyutlarını etkileyip etkilemediğini, herhangi bir etki var ise de bu etkinin nasıl ve ne yönde olduğunu ortaya koymaktır. Çalışanların güven düzeyleri ve güç mesafesi algılarının, personel kadrosu, yaş, cinsiyet, gelir ve eğitim gibi birtakım demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadıklarını tespit etmek ise çalışmanın diğer amacını oluşturmaktadır.Çalışmanın örneklemini bir devlet üniversitesinin çeşitli fakülte ve birimlerinde görev yapmakta olan 220 akademik ve 109 idari personel olmak üzere 329 çalışan oluşturmaktadır. Standardize anket formu vasıtasıyla elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 20 programı vasıtasıyla bağımsız örneklemler t-testi, one-way anova, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular incelendiğinde, çalışanların güç mesafesi algısı ile örgütsel güven düzeyi arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışanların güç mesafesi algısının örgütsel güven düzeyi üzerinde pozitif yönlü zayıf bir etkinin varlığına rastlanmıştır. Çalışanların güç mesafesi algısı ile örgütsel güvenin yöneticiye güven ve çalışma arkadaşlarına güven boyutları arasında da pozitif yönlü zayıf ilişkilere rastlanmıştır. Ayrıca çalışanların güç mesafesi algısı, yöneticiye güven ve çalışma arkadaşlarına güven boyutlarını pozitif ve zayıf bir şekilde etkilemektedir. Çalışanların güç mesafesi algısı ve örgüte güven boyutu arasında ise herhangi bir ilişkiye ve çalışanların güç mesafesi algısının örgüte güven üzerinde olumlu ya da olumsuz etkisinin herhangi bir varlığına rastlanamamıştır. Çalışanların güç mesafesi algısı eğitim, gelir ve personel kadrosu gibi demografik değişkenlere göre farklılık gösterirken, örgütsel güven düzeyi hiçbir demografik değişkene göre farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
It emerges as a corporate value requires continuous improvement and susceptibility, organizational trust, which holds workers together, creates synergistic environment has enhancing effect on cooperation, individual performance, organizational performance, organizational commitment, job satisfaction and has reducing effect on chaos, conflict and turnover rate. It is important to analyze all manner of factors may affect organizational trust as positive or negative ways. The purpose of this study is to find whether power distance perception affects organizational trust and organizational trust dimensions or not and to find if there is an effect how this effect is and on which way it is. Another purpose of the study is to identify whether power distance perception and organizational trust levels of workers differentiate or not according to a number of demographic variables like personnel staff, age, gender, income and education.Sample of the study is composed of 329 workers as of 220 academic and 109 administrative personnel serving in various units and faculties in a state university. The data obtained by standardized questionnaire was evaluated by using independent samples t-test, one-way anova, correlation and regression analysis through IBM SPSS Statistics 20 software.When results are analyzed, it was achieved there was a positive and weak relationship between workers? power distance perception and organizational trust levels. Also it was seen that workers? power distance perception had a positive and weak effect on workers? organizational trust. It was seen too, there were positive and weak relationships between workers? power distance perception level with their level of trust to managers and level of trust to colleagues dimensions. Also workers? power distance perception affects trust to managers and trust to colleagues dimensions as weak and positively. Any relationship wasn?t found between workers? power distance perception and trust to organization dimension and it wasn?t found any positive or negative effect of workers? power distance perception on trust to organization dimension. While workers? power distance levels differentiated according to demographic variables like education, income and personnel staff, organizational trust levels showed no difference according to any demographic variable.