Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın şiirlerinde yinelemeler
Repetitions in the poems of Fazil Hüsnü Dağlarca
  1. Tez No: 344673
  2. Yazar: SANİYE KİRKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAŞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yineleme, Ses, Sözcük, Sözcük grubu, Tümce, Anlam, Ritim, Repetition, Phoneme, Word, Group of Words, Sentence, Meaning, Rhytm
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının en üretken şairlerinden birisi olan Fazıl Hüsnü Dağlarca, edebi yaşamının tamamını şiire ayırmıştır. Şiir yaşamanın ilk evrelerinde her şair gibi etkilenmeler olmasına rağmen, Dağlarca hiçbir akım içinde yer almayarak, kısa süre sonra kendisine özgü bir şiir geliştirmiştir. Dağlarca, şiirlerinde sağlam bir dize kurgusu, geniş ve zengin imaj dünyası, ses ve anlamı birleştirme becerisi ile Türk şiirinde derin izler bırakarak, genç kuşak şairleri etkileyen bir şair olmuştur.Dağlarca?nın şiirlerinde gördüğümüz alışılmadık bağdaştırmalar, yeni ve özgün benzetmeler, onun bireysel dil ve üslubunun karakteristik yapısının ipuçlarını bize verirken, bu karakteristik yapının bir yansıması olan şiir dilinde kullandığı yinelemeleri, bu çalışmamızda, Dağlarca?nın 1935?te yazdığı ilk eseri Havaya Çizilen Dünya?dan başlayarak 1990?da yazdığı Uzaklarla Giyinmek eserine kadar olan toplam 63 eserinde ses, sözcük, sözcük grubu ve tümce düzeyinde yinelemelerin ne kadar yer tuttuğunu ve şiir dilinde kullandığı bu yinelemeleri de sesbilgisel, biçimbirimsel, sözdizimsel, anlambilimsel ve metinbilimsel gruplara ayırarak inceledik.Sonuç olarak yaptığımız bu incelemede asıl amacımız, Dağlarca?nın şiirlerinde kullandığı yinelemelerin, şiirin anlamına ve ritimsel yapısına olan katkılarını göz önünde bulundurarak, şiiri bütün bir çerçeve içinde değerlendirip, şairin şiir anlayışını yansıtacak sonuçlara ulaşmaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most productive poets of Turkish Literature in the `Republic Period?; Fazıl Hüsnü Dağlarca, worked with poems during his Literary Life.Although he had been influenced in the first stages of his poem life, he improved his specific poem, without taking part in any other styles. Dağlarca had been a poet who made a deep impact on Turkish Poem and so that he affected the new- generation poets with his strong line editing, huge and wealthy image creation, ability of combining phoneme and semantics.As unusual harmonies, new and specific comparisions that we see in his poems, give the clues of characteristic constructions in his style and individual language, in our study we analysed the repetitions he used in his poem language which are the anomatopoeia of this characteristic construction by starting from his first work written in 1935 Havaya Çizilen Dünya, up to Uzaklarla Giyinmek written in 1990; his total 63 work. Also, we analysed how frequent the phoneme, words, group of words and sentences are repeated and the repetitions he used in his poems, by grouping in phonetics, morphology, syntax, semantics and textual contex.As a result; in this analysis our main purpose is to be able to reach to the conclusion reflecting the poets discernment by evaluating the poem in an entire limit and considering his repetition assistance to the meaning of poem and rhythmical construction.