Türk-Alman evliliklerinde dini aidiyetin rolü
The role religious belonging among Turks and German marriages
  1. Tez No: 344687
  2. Yazar: ABDULMUTTALİP BAYCAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FARUK KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Almanya, Euro-İslam, Türk-Alman Evlilikleri, Dini ve Kültürel Etkileşim, Migration, Germany, Euro-Islam, Turkish-German Marriages, Religious and Cultural Interaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmada, Almanya?daki Almanlar ve Türkler arasında yapılan evliliklerin; diyalog, hoşgörü ve entegrasyon kültürünün oluşmasına katkısının olup olmadığı ve varsa ne tür bir etkisi olduğu sosyo-kültürel açıdan ele alınmaya çalışılacaktır. Daha önceki yapılmış çalışmalarda, Türk göçmenlerle ilgili konularda araştırma yapılıp; iş, ticaret, eğitim ve vatandaşlık gibi mevzulara değinilmiş fakat Türklerin Almanlarla gerçekleştirdikleri evlilikler sosyo-kültürel açıdan ele alınmamıştır. Yapılacak teorik ve ampirik araştırılmalarla, bu tarz aileler din sosyolojisi açısından tahlil edilecektir. Coğrafi keşifler, Sanayi devrimi ve en sonunda da küreselleşmeyle birlikte artık dünya küçük bir köy olarak görülmekte ve farklı dil, din, ırk ve millete sahip insanlar birbirlerini tanıyıp, aynı coğrafyada birlikte yaşamaya başlamışlardır. Birbirinin farklılıklarını hoşgörüyle kabul etmek ve iç içe yaşama arzusunda olmak, ikili ilişkilerin sağlıklı bir şekilde artmasına neden olmuş ve nihayetinde bu farklılıklara sahip insanlar birbirleriyle komşu olmuş, ticaret yapmış, arkadaşlık kurmuş ve evlilik gerçekleştirmişlerdir. Almanya?da genellikle Müslüman ve Hristiyanlardan oluşan bireyler arasında evlilik yaygınlık kazanmaktadır. Türkiye-Avrupa ilişkilerini hızlandıran AB süreci de bu evliliklerin artmasında önemli bir yere sahiptir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kuzey ve Batı Avrupa ülkeleri hem insani hem de ekonomik açıdan büyük miktarda kayıplar vermiştir. Yine bu dönemde Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinin sanayileşme sürecine gitmeleri ve bu ülkelerin savaş sırasında birçok vatandaşını kaybetmesi, bir takım ülkelerden işçi talebini zaruri hale getirmiştir. Artan bu işgücü açığını telafi etme adına İtalya, İspanya, Kuzey Afrika ve Türkiye?den işçi göçü almaya başlamıştır. Türkiye, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı)?nin kurulmasına müteakiben planlı ve programlı bir şekilde dışarıya işçi göndermiştir. 1960?lı ve 70?li yıllarda Almanya?da bulunan birinci kuşak Türk göçmenler genelde, para kazanıp ülkesine yatırım yapmayı amaçlamış, 80?li yıllarda ikinci kuşak ise buna yakın bir amaç güderken, 90?lı yılların sonlarından itibaren üçüncü kuşak daha çokkültürel nitelikte diyaloğa, farklılığa, hoşgörüye ve çokkültürlülüğe vurgu yapıp, Almanlarla iç içe yaşamaya ve onlarla entegre olup, Alman vatandaşlığı elde etme gayesini taşımışlardır Türklerin 4 kuşaktır orda bulunup Almanlarla iç içe yaşamaya başlaması, AB süreci ve küreselleşme gibi faktörler Türklerin Alman bay ve bayanlarla evlilik yapmalarını kaçınılmaz hale getirmiştir. Çalışmanın ilk kısmında 1960?lardan beri ekonomik, eğitimsel vs. nedenlerden ötürü Türkiye?den Almanya?ya yapılan göç hareketinin tarihi arka planı ve Avrupa?da İslam?a, ikinci kısımda aile ve karma evlilikler konusuna değinilecektir. Son kısımda ise, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde yapacağımız alan araştırmasıyla, bu tarz evliliklerin hem Alman hem de Türklerin dünya görüşü, yaşayış tarzı, farklı kültür ve dinlere sahip olan insanlara bakış açısı ve tutumunda ne gibi farklılıklar yarattığı değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This paper will discuss the marriages between Germans and Turks in Germany. The focus will be on what kind of effect the contribution of dialogue, tolerance and integration has on socio-cultural perspective. Topics concerning Turkish immigrants on the subjects regarding business, trade, education, and citizenship have been studied previously, however; marriages between Turks and Germans have not been approached on a socio-cultural perspective. This type of family will be analyzed in terms of sociology of religion, with the help of theoretical and empirical research will be conducted. The world has been started to seen as a small village after Geographical Discoveries, Industrial Revolution, and finally Globalization and the people who have different tongue, religion, and race started to know each other and live together in the same area. To accept the differences each other with tolerance and to desire living in peace maintained healthy relationships and eventually the people who has these differences has neighbored, traded, made friends and get married with each other. In general, marriages among Christians and Muslims have risen in Germany. EU-Accession-Process which speeds up relations Turkey and Europe has an important point in raising these kinds of marriages. North and West European countries lost in large numbers both humanistic and economical at the end World War II. Again at that time, because these countries went to industrialization and lost a lot of their citizenships, they had to transfer immigrant workers from several countries. They went to get workers from Italy, Spain, North Africa and Turkey to compensate for the growing deficit of labor. Turkey, after foundation DPT (Devlet Planlama Teşkilatı [The State Planning Organization]), sent workers abroad systemically. The first Turkish immigrant generation who had been in Germany between 1960s and 1970s indented to earn money and invest in their country, the second generation who had been at 1980s was sharing almost the same goals with the first one, the third generation, at 1990s, had focused on cultural elements, dialogue, differences, tolerance and multiculturalism. They had wanted to live together with Germans integrating with them, lastly desired to become a German citizen. Furthermore, Impacts of EU-Accession-Process and Globalization trigger on marriage of Turkish immigrants with German males and females. At the first part of the study, it will be mentioned that historical background of the immigrant movement has conducted from Germany to Turkey since 1960s because of economical, educational etc. reasons and the concept of Euro-Islam; at the second part, it will be dealt with sociology of family and intermarriages; and at the thirst and last part, it will be analyzed how these kinds of marriages affect both Germans and Turkish?s world-view, life-style, and viewpoint- attitude toward people who has different culture and religion, through search area will be conducted in the State of Nordrhein-Westfalen and Bavaria.