Tevfik Fikret'in resmindeki şiir,şiirlerindeki resim
Tevfik Fikret's paintings in his poems, and poems in his paintings
- Tez No: 344713
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tevfik Fikret, şiir, resim, Tevfik Fikret, Poem, Painting
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Türk Edebiyatının önde gelen şahsiyetlerinden Tevfik Fikret, aynı zamanda güzel sanatlara ilgi duyan bir ressamdır. Servet-i Fünûn edebiyatçıları tabiatı şiire sokarken onu bir ressam edasıyla kelimelere yerleştirmeye çalışmışlardır. Servet-i Fünûn şairi Tevfik Fikret?in de şiirlerinin birçoğunda `tablo gibi şiir yazma? anlayışına rastlanmaktadır. Özellikle Romantizm akımından izler taşıyan manzara tablolarında şiirsel bir hava hissedilmektedir. Fikret?in gerek resim sanatıyla ilgili gerekse şiir metinlerinde görülen portrelerine bakıldığında, kalemini adeta bir fırça gibi kullandığı görülmektedir. Bu onun güzel sanatlar arsında bağlantı kurmak suretiyle şiirini kurduğunu kanıtlayan bir gösterge olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
One of the prominent figures of Turkish Literature, Tevfik Fikret, is also artistwho is very interested in fine arts. Servet-i Fünun people have tried to adjoint the nature and words like a painter when they are writing poems with natural inspirations. We see Tevfik Fikret, who is also a Servet-i Fünun poet, writes poems as if portraying the nature. Also in his paintings, which bear the marks of romantism, we feel a poetic nature. When we examine his portraits both in poems and paintings, we see that he uses his pencil like a paint brush. This might be interpreted as an evidence for Tevfik Fikret's effort on making associations between his poems and fine arts.