Türkiye'de müzik ve sektör ilişkisi ve bunun sosyoekonomik görüntüleri : 70'li yıllar örneği
Relation between music and sector and its socioeconomic reflections: Seventies as epitome
  1. Tez No: 344736
  2. Yazar: BEGÜM BOYANCI
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MELİH DUYGULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Sektör, Kamusal Alan, Piyasa, Music, Sector, Public Sphere, Market
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Müziğin, gündelik hayat içinde geleneğin belirlediği sınırlar doğrultusunda uygulanan bir faaliyet iken, sosyal dönüşümle birlikte bambaşka mecralara yönelmesi, elbette onun kitleselleşmesini ve böylelikle de ekonomik bir değer olması sonucunu doğurmuştur. Müziğin kitleselleşmesi ve sektörel bir yapı kazanması müziğin kamusal alanın parçası olmasından kaynaklanır. 70?li yıllar Türkiye?de müziğin kamusal alandaki etkinliğinin sektörel yapıyla hayli üst noktalara ulaştığı ve bununla birlikte müziğin sosyal hayata yansımalarının açıkça görüldüğü yıllardır. Bu çalışma, yazılı kaynaklar ve yapılan kişisel görüşmelere dayanarak Türkiye?nin 70?li yıllardaki sosyal hayatının müzik ortamına yansımalarını hem piyasa hem de devlet tarafından oluşturulan yapılar üzerinden ele almıştır.
Özet (Çeviri)
While the music was an activity that have been applied in daily life within the frame of the traditional borders, being gravitated to other courses with the social transformation resulted in popularizationand it hereby became an economic value.The popularization of music and gaining a sectoral formation were the results of music's nature of being a part of public sphere. The seventies were the years when the impact of the music reached in high levels through the sectoral formation and therefore its incidence in social life was clearly recognized. This thesis discusses the reflections of the social life in seventies on the musical environment of Turkey by the written sources and personal interviews according to the formations created by bothmarket and government.