Sanayi devriminin doğurduğu sanat anlayışları ve grafik tasarımın bu süreç içerisindeki gelişimi
Artistic perceptions that the industrial revolution has formed and the development of graphic design throughout this process
- Tez No: 344737
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MEHMETŞAN YILDIZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Devrimi, Modern Sanat, Grafik Tasarım, Yeni Tipografi, Industrial Revolution, Modern Art, Graphic Design, New Typography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsanları yerleşik hayata ve tarıma götüren tarih öncesi ?Neolitik? (cilalı taş) dönemden, on sekizinci yüzyıl sonuna doğru geçen sürede, yerleşim yerleri ve tarıma yönelik alanlar oluşmuştur. Hayat şartlarının köylerde tarıma yönelik olması dolayısıyla, toprak işleyişi ve ürün elde edimindeki kullanılan araçlar günümüze göre daha basit yapıdaydı. On dokuzuncu yüzyıl ile başlayan sanayi devrimi getirdiği yenilikler, icatlar, sosyal ve ekonomik değişiklikler sayesinde üretim kolaylaştırılmış, insanların yerleşim alanlarını, gelişen sanayileşme ile birlikte kentlere taşımalarını ya da yeni kentler kurmalarını sağlamıştır. Sanayi devrimi oluşumu, özellikleri ve sonuçları bakımından ayrı olarak incelenmiştir. Sanayi devrimindeki sosyal ve ekonomik yapılı köklü değişikliklerin etkisi ile yeni sanat anlayışları doğmuş, modern sanat gelişmiştir. Doğan ve gelişen modern sanat anlayışları, etkiledikleri sanat disiplinleri ile incelenmiştir. Sanayi devriminin sosyal hayata ve sanata olan etkisi grafik tasarımını da etkilemiştir. Grafik tasarım olgusunun oluşumu ve sanat akımları ile gelişimi, tipografinin bu süreçteki yeri durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the prehistoric ?Neolithic? era which took people to the settled populations and agriculture to the time that passed through the end of the 18th century, settlements and agricultural areas occurred. Due to the agricultural life conditions in villages, the implements that are used for production and soil working were more simply constructed than that of our days. The industrial revolution beginning in the 19th century provided people to move the settlements to the city sites or establish new city settlements with the help of the developing industrialization and the innovations, inventions, social and economical changes that enabled the production. Industrial revolution has been examined through its formation, characteristics and outcomes separately. With the social and economically structured radical effects of the Industrial revolution, new artistic perceptions emerged and the modern art has developed. The modern art perceptions have been examined with the art fields they have affected. The effect of industrial revolution on social life and art has also affected graphic design the emergence of graphic design as a fact and its evolution with the art movements and the place of typography at this process has been examined.