İnfertil bireylerde travma sonrası gelişimi etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of factors affecting the posttraumatic growth in infertile individuals
- Tez No: 344744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Travma Sonrası Gelişim, Travma, Algılanan Sosyal Destek, Başa Çıkma Yolları, Infertility, Post-Traumatic Growth, Trauma, Perceived Social Support, Ways of Coping
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, infertilite gibi travmatik bir yaşam olayı sonucu oluşan pozitif değişimleri ele almaktır. Bu bağlamda infertil bireylerde travma sonrası gelişim olgusu ve bu olguyu etkilediği düşünülen sosyodemografik ve hastalıkla ilişkili değişkenler, algılanan sosyal destek ve başa çıkma yöntemleri incelenmektedir.Araştırmanın örneklemini İstanbul?un Kartal ve Üsküdar ilçelerinde bulunan iki özel hastanenin kadın doğum ve üroloji servisine gelen ve infertil yakını olan bireylerle internet aracılığıyla kurulan iletişim sonucu ulaşılan 70 kişi oluşturmuştur. Hastalara araştırmacının hazırladığı Sosyodemografik Bilgi Formu, Travma Sonrası Gelişim Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Başa Çıkma Yolları Ölçeği uygulanmıştır. Sonuçlar tek yönlü varyans analizi (ANOVA), bağımsız örneklem t testi ve pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS istatistik paket programı 19.0 ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda infertil bireylerin ortalamanın üzerinde travma sonrası gelişim gösterdikleri görülmüştür. Algılanan sosyal destek ölçeği toplam puanları ve ?aileden alınan sosyal destek? alt boyutu ve başa çıkma yolları ölçeği toplam puanları ve ?kaderci başa çıkma?, ?iyimser- sosyal destek arayıcı başa çıkma? ve ?problem çözmeye yönelik başa çıkma? alt boyutu arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları ilgili literatür çerçevesinde tartışılarak sınırlılıklar ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to deal with the positive changes as a result of a traumatic life event such as infertility. In this context, the phenomenon of growth in infertile individuals and variables related to sociodemographic status and diseases which are believed to be affecting this phenomenon and perceived social support and overcoming methods are examined.The sample of the study consists of 70 people who had come to gynecology and urology departments of two private hospitals located in Kartal and Uskudar districts of Istanbul and as a result of established connection via internet with the individuals who are relatives of the infertile individuals. Sociodemographic Information Form, Posttraumatic Growth Inventory, Perceived Social Support Scale and Way of Coping Scale were applied to the patients. The results were evaluated with one-way analysis of variance (ANOVA), independent sample T-test and Pearson correlation analysis. The analysis of data obtained from the research was carried out with SPSS 19.0 statistical software package program.As the result of the study, it was seen that infertile individuals show a growth above average after the trauma. A positive correlation was found between the total points of Perceived Social Support scale and total points of subdimension of ?social support from family? and Way of Coping scale and subdimensions of ?fatalistic coping?, ?optimistic- social support seeker coping? and ?problem-solving coping?. The results of the research were discussed within the framework of literature and limitations and suggestions were stated.