Osmanlı döneminde nikah törenleri ve gelinlikleri
Wedding ceremonies and wedding dress in the Ottoman period
- Tez No: 344756
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı'da nikah törenleri, özel gün elbiseleri, aksesuar, başlık, terzi Osmanlı kumaşları, The Ottoman Empire wedding ceremonies, special occasion dresses, accessories, headgear, tailor, Ottoman's fabrics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Evliliğin tanımı ve tarihi, düğün gelenek ve görenekleri kültür sosyal statülere göre evlenme akdinin incelenmesi. Tarih boyunca, insanlar inançları, sosyal ve kültürel değerleri ile birbirlerine bağlanmışlar, gelenek ve göreneklerini nesiller boyunca günümüze kadar tanımışlardır.Gelenek ve görenekler topluluklara göre farklılıklar göstermekte, her yörenin insanları kendi gelenek ve göreneklerini yaşamaktadır.Osmanlıda evlenme törenleri; görücü, kız isteme, söz kesimi, nişan töreni, çeyiz, gelin hamamı, gelin alayı, kına gecesi, dini nikah ve düğün başlıkları sırasıyla detaylı olarak ele alınmıştır.Osmanlı devrinde evlenme törenlerinde ve sultan düğünlerinde giyilen gelinlikler, kullanılan aksesuarlar, gelin başlıkları kumaş çeşitleri, kumaş desenlerinin incelemesini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
The definition of marriage and the date, wedding customs and traditions, culture, social status, examination by the contract of marriage. Throughout history, people beliefs, linked together by social and cultural values and traditions recognized the generations to the present day.Traditions and customs vary across communities, their customs and traditions of people living in each region.Marriage ceremonies of the Ottoman Empire, arranged, girl, asking for the sector, the engagement ceremony, dowry, bride's bath, bridal procession, henna night, the religious ceremony and wedding topics are discussed in detail, respectively.Gowns worn in marriage ceremonies and weddings during the reign of the Ottoman sultan, used accessories, bridal titles kinds of fabrics, fabric patterns include examination.