Evli bireylerde evlilik uyumu ile ilişkili değişkenlerin incelenmesi
Research of variables which are associated with marital harmony about married person
  1. Tez No: 344755
  2. Yazar: SEMRA ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Evlilikte Problem Çözme Becerileri, Yaşam Doyumu, Marital Harmony, Facility of Problem Solution at Marriage, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, evli bireylerde evlilik uyumu ile ilişkili değişkenlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi; İstanbul ilinde yaşayan 100 evli kadın ve 100 evli erkek olmak üzere, 200 evli bireyden oluşmaktadır.Araştırma verilerini toplamak için; Kişisel Bilgi Formu (KBF), Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ), Evlilikte Problem Çözme Becerileri Ölçeği (EPÇBÖ) ve Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS paket programından yararlanılarak; T Testi, Varyans Analizi (ANOVA), LSD Testi, Kruskal-Wallis Testi, Mann-Whitney U Testi, Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; cinsiyet, eğitim durumu, meslek, evlilik şekli, evlilik süresi, çocuk sayısı, birlikte yaşanılan kişiler değişkenleri ile evli bireylerin evlilik uyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yaş, ekonomik durum, eş ile ilgili benzerlik düşüncesi, yaşam doyumu ve evlilikte problem çözme becerileri ile evli bireylerin evlilik uyumu arasında ise anlamlı bir ilişki vardır. 20-35 yaş aralığındaki evli bireylerin, 46-65 yaş aralığındaki evli bireylere göre evliliklerinde daha uyumlu oldukları; ekonomik durumu iyi olan evli bireylerin, ekonomik durumu orta olan evli bireylere göre evliliklerinde daha uyumlu oldukları; eşi ile çok benzediğini düşünen evli bireylerin, eşi ile biraz benzediğini ve hiç benzemediğini düşünen evli bireylere göre evliliklerinde daha uyumlu oldukları saptanmıştır. Ayrıca evli bireylerin yaşam doyumu arttıkça evlilik uyumunun arttığı, yaşam doyumu azaldıkça evlilik uyumu azaldığı; evlilikte problem çözme becerileri arttıkça evlilik uyumunun arttığı, evlilikte problem çözme becerileri azaldıkça da evlilik uyumunun azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study, variables, which are associated with marital harmony about married person, had been researched. Survey of sample had had 200 participants which presented 100 married male and 100 married female people. Individual Information Questionarre, Scale of Life Satisfaction, Scale of Facility of Problem Solution at Marriage, and Scale of Marital Harmony have used for gathering research data.SPSS package programme supported part of test and/or analyses in the survey. Data of research results have obtained by T-Test, Variance Analyses, LSD-Test, Kruskal-Wallis Test, Mann-Whitney U Test, Pearson Correlational Analyses in SPSS package programmeAccording to research results; we did not search out significantly any relation between marital harmony of married person and variables which are gender, educational status, job, marital type, length of marital time, number of children, person who live together. On the other hand, we obtained significantly relation between marital harmony of married person and variables which are age, economic status, idea which like partner?s, life satisfaction, facility of problem solution at marriage. Marital Harmony of Married person between 20 and 35 years of age is better than between 46 and 65 years of age. Person who is good position with respect to economic status have better marital harmony than medium status?. Married person who think that look like partner (he or she) about characteristic, ideology, etc. have better marital satisfaction the another one.In Addition; If Married person increased life satisfaction or facility of problem solution at marriage, their marital harmony would better than before. On the other hand, if variables decreased, marital harmony would get worse.