Yazılı kaynaklarda yer almış Osmanlı kumaşlarının irdelenmesi
Research into Ottoman fabrics mentioned in written sources
  1. Tez No: 344761
  2. Yazar: CEYHUN BERKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM R. TEMİR.G
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Dokumacılık, Dokuma, Kumaş, Karışım, Dokuma Tezgahı, Ottoman, Weaving, Textile, Fabric, Mixed fabric, Loom
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Osmanlı İmparatorluğu dokumacılığı ile ünlüdür. Eski Türk Devletleri ile aralarında oluşan ticari ilişkiler, savaşlar sayesinde ve zorunlu yer değişimleri veya göçler ile dokuma sanatının sentezini yaparak özgün Osmanlı Dokumacılık Sanatı?nı oluşturmuştur. Farklı elyaflar ve tekniklerle birlikte; birçok kumaş türetilmiş ve hemen hepsi farklı adlarla anılmıştır. Çalışmanın amacı; literatüre geçmiş kumaş isimlerini ve onların oluşumunu irdeleyerek; bilinmeyen kumaş isimlerini saptamaktır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire is renowned for its textiles. Commercial relations with the old Turkish states, wars and enforced relocations or migrations all contributed to the creation of an original Ottoman Textile Art. Using different fibres and techniques, many fabrics were developed and almost all were given different names. The objective of the research is to determine unknown fabric names by investigating the names and formation of fabrics, the materials used in their production and their use mentioned in literature.