Artvin yöresi halk oyunları üzerine derleme ve inceleme çalışması
Compilation and review study of folk dances in Artvin
- Tez No: 344760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SOMAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Halk Bilimi, Halk Oyunları, Halk Müziği, Derleme, Dans, Ritim, Folklore, Folk Dance, Folk Music, Compilation, Dance, Rhythm
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Artvin yöresinde, Gürcüler, Lazlar, Hemşinliler ve Ahıska Türklerinin yaşadığı bilinmektedir. Artvin Halk kültürünün oluşumunda ve şekillenmesinde bu etnik gruplar büyük rol oynamıştır. Farklı etnik grupların olması, gerek kendi içlerinde gerekse çevre iller ve ülkelerle kültürel etkileşimleri sonucunda kültürel zenginliği ortaya çıkmıştır. Artvin?de derleme çalışmalarına çok geç başlandığı (1940?lardan sonra) için öncesinde kalan müzikler veya oyunlar kayıt altına alınamamıştır. Bazı oyunlar varlığını korurken, bazıları ise zamanla unutulmuştur. Bu çalışmayla yörede halen oynanmakta olan oyunlar tespit edilip kayıt altına alınmıştır. Yörede henüz derlenmemiş oyunlar ise derlenerek notaya alınmış ve belgelenmiştir.Bu çalışmada bütün oyunların künyeleri, müzik notası, ritim notası ve temposu belirlenerek sunulmuştur. Bütün oyunların müzikleri, video görüntüleri ve derleme görüntüleri ek olarak sunulmuştur
Özet (Çeviri)
It is known that Georgian, Laz, Hemşin and Ahıska Turks live in Artvin. These ethnic groups have played a great role in creating and formation of the regional culture of Artvin. Cultural diversity emerged as a result of the existence of various different comunities living in that region and it flourished not only through interaction among these communities but also thanks to the interaction with the neighboring cities and countries. Since compiling things started very late in Artvin (after 1940s), the music or the folk dances before that time could not be recorded or compiled. While some of the folk dances kept their presence, while others are forgotten with time. This study identified and recorded folk dances which still being played in the region. Folk dances of the region which have not been compiled yet are notated and documented.In this study, the history, the features, the music notes, the rhythm notes and the tempo of all folk dances will be submitted. Also the music, video recordings and compilation visuals of all dances are supplemented in the appendix.