Olympos Antik Kenti episkopeion yapı topluluğu
Episkopeion building complex of Olympos Ancient City
- Tez No: 344778
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA YELDA UÇKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Olympos, Episkopeion, Geç Antik, Likya, Bizans, Olympos, Episkopeion, Late Antiquity, Lycia, Byzantine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 418
Özet
Tez çalışmasının konusunu, Olympos Antik Kenti?nde yer alan episkopeion yapı topluluğunun (Piskoposluk Sarayı) tüm öğeleri ile değerlendirilmesi oluşturmaktadır.Dikdörtgen plânlı episkopeion içerisinde transeptli plân şemasındaki Piskoposluk Kilisesi merkezi yapı konumundadır. Kilisenin kuzeyinde üç nefli vaftizhane, güneyinde dikdörtgen ve trikonkhos plânlı ek yapılar yer alır. Kilise, vaftizhane ve ek mekânları kompleksin dini yapılarını oluşturur. Kompleksin batı bölümünde birbirleriyle organik bağlantı içerisinde peristyl ve triclinium bulunur. Doğu bölümde ise bir avlu etrafında sıralanmış mekânlardan oluşan piskopos ikametgâhı yer alır. Episkopeion içerisinde büyük boyutlu bu yapıların dışında, iki katlı düzenlenmiş oldukları anlaşılan çok sayıda mekân bulunmaktadır.Yapı topluluğunda dini yapıların yanı sıra, idari birimler ve özel yaşam alanları bulunur. Tez çalışması kapsamında plân tasarımı ve diğer mimari özelliklerden sağlanan veriler doğrultusunda mekânlar için işlev önerileri getirilmiştir.Araştırma kapsamında tüm alan plân tasarımı, mekân düzenlemesi, malzeme-teknik, süsleme özellikleri, liturjik ve mimari taş elemanlar ile diğer buluntular ışığında değerlendirilmiştir. Episkopeion?un 5.-6. yüzyıla ait olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is to evaluate the episkopeion (bishop palace) with all its units, located in Olympos Ancient City.The Episcopal Church, in the schema with transept, stands as the central structure within the rectangular-planned episkopeion. A three-naved baptistery is to be found in the north of the church whereas additional structures which are in the shape of a rectangular and trikonkhos plans lie to the south. The church, baptistery and the additional structures constitute the religious buildings of the complex. Attached organically to each other, peristyl and triclinium are to be found in the west part of the complex while a bishop residence which is made up of several conjoined structures surrounding the courtyard lies to the east side. Apart from these massive structures inside the episkopeion, there are several others found to have been designed as two-storey units. Along with the religious structures, administrative units and private residences are also to be found in the complex. Within the study, suggestions have been proposed to enhance the function of these structures, in the light of the data collected from the design and other architectural features. Within the scope of the research, the whole structure has been studied with the help of the layout design, the landscaping, material-technique, ornaments, liturgical and architectural sculptures and other findings. It turns out that Episkopeion dated to the 5tth -6th centuries.