Olympos Antik Kenti Erken Bizans Dönemi dini yapılarında malzeme ve teknik
Construction materials and techniques in the religious buildings of Olympos Ancient City in the Early Byzantine Period
- Tez No: 415899
- Danışmanlar: PROF. DR. B. YELDA UÇKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Olympos, Likya, Bizans, Kilise, Malzeme, Teknik, Olympos, Lycia, Byzantine, Church, Material, Technique
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışmada Olympos Antik Kenti'nde yer alan Erken Bizans dönemi dini yapılarında kullanılan malzeme ve inşa teknikleri konu edilmiştir. Tez çalışması kent içerisindeki Erken Bizans Dönemi dini yapılarından altısını kapsamaktadır. Bu yapılardan üçü kentin kuzey bölümünde yer alan Nekropol Kilisesi ve aynı kompleks (Episkopeion) içerisinde bulunan Piskoposluk Kilisesi ve Vaftizhanesidir. Diğer üçü ise kentin güney bölümünde yer alan Liman Bazilikası, Yamaç Yerleşimi Aşağı Kilise ve Yamaç Yerleşimi Yukarı Kilisedir. Çalışma kapsamında bu dini yapıların mimari tasvirleriyle birlikte kendi araştırma ve gözlemlerimize dayanarak, yapıların duvar örgüsü ve diğer mimari elemanlarda kullanılan malzeme türleri ve yapım teknikleri ayrıntılarıyla tanıtılmıştır. Aynı zamanda kentsel dönüşüm süreci içerisinde kentteki dini yapılarda görülen malzeme-teknik farklılıklar ortaya koyulmuştur. Ayrıca söz konusu dini yapıların malzeme-teknik özellikleri kent içerisindeki ve Likya bölgesindeki benzer örnekleriyle karşılaştırılarak tarihlendirme sorunlarına çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with construction materials and techniques used in the religious buildings of Olympos Ancient City in the Early Byzantine period. This thesis comprises six of the religious buildings in the ancient city dating back to the Early Byzantine Period. Three of those buildings, situated in the northern part of the city, are Episcopal Church and Baptistery in the same area, as well as Necropolis Church. The other three are in the southern part: Harbour Basilica, Slope Settlement Church on the lower part and Slope Settlement Church on the upper part. In the context of this study, architectural descriptions of these religious buildings along with the strands of materials and building techniques used in the masonry wall construction as well as other architectural components are elaborately introduced based on our own research and observations. Besides, differences in materials and techniques seen in the religious buildings during the urban transformation period of the site are delineated. Last but not least, by comparing the materials and techniques of the religious buildings in question with their counterparts in the ancient city and in the Lycia region, the problem of determining the date of the buildings is addressed and attempted to be solved.