Doğrudan yabancı yatırımlarda sahiplik yapısının analizi
Analysis of ownership structurein foreign direct investments
  1. Tez No: 344780
  2. Yazar: GÜLŞAH KULALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Yatırım Kararları, Sahiplik Yapısı, Kurumsal Yönetim, International Investment Decisions, Ownership Structure, Corporate Governance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu tez araştırmasının amacı, i) OECD üye ülkelerine, Türkiye?ye ve Almanya?ya gelen DYY?lerin genel özellikleri nelerdir? ii) Gelişmekte olan bir ekonomi olarak Türkiye?ye gelen DYY?lerin kaynak ülkeleri, yatırım yapılan işletme içi ve işletme çevresindeki benzer özelliklerine göre ne şekilde gruplanmaktadır? iii) Gelişmiş bir ekonomi olarak Almanya?ya gelen DYY?lerin kaynak ülkeleri, yatırım yapılan işletme içi ve işletme çevresindeki benzer özelliklerine göre ne şekilde gruplanmaktadır? iv) Gelişmekte olan bir ekonomi olarak Türkiye'ye gelen DYY?lerin yabancı sahiplik yoğunluğu, Türkiye ve kaynak ülkelerin ticaret hayatı ile ve yatırım çeken şirketler ile ilgili hangi faktörlerin etkisi altında değişmektedir? v) Gelişmiş bir ekonomi olarak Almanya?ya gelen DYY?lerde yabancı sahiplik yoğunluğu, Almanya ve kaynak ülkelerin ticaret hayatı ile ve yatırım çeken şirketler ile ilgili hangi faktörlerin etkisi altında değişmektedir? araştırma sorularına cevap bulmaktır. Araştırmada kümeleme analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemleri kullanılmaktadır. Teorik alan yazında sahiplik stratejisinin oluşturulması ile ilgili on yaklaşım mevcuttur. Araştırma sonucunda her iki ülke için, gelen DYY?lerin kaynak ülkelerinin benzer özelliklerine göre gruplanmasında bu yaklaşımlardan ?kültür yaklaşımı?nın geçerli olduğu, yabancı sahiplik yoğunluğunu açıklayan faktörlerin ortaya konulmasında ?işlem maliyeti yaklaşımı?nın geçerli olduğu bulunmuştur. Ayrıca Türkiye?ye gelen yatırımlarda sahiplik yoğunluğunun açıklanmasında ?pazarlık gücü yaklaşımı?nın, Almanya?ya gelen yatırımlarda ?örgütsel yeterlilikler? yaklaşımının geçerli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to find answers to the following research questions: i) What are the characteristics of inward FDI?s to OECD member countries, to Turkey and to Germany? ii) How are source countries of inward FDI?s to Turkey as a developing country being clustered based on similarities in intracompany and external environmental factors? iii) How are source countries of inward FDI?s to Germany as a developed country being clustered based on similarities in intracompany and external environmental factors? iv) Which business life and firm-unique factors have influences over foreign ownership concentration of inward FDI?s to Turkey as a developing country? v) Which business life and firm-unique factors have influences over foreign ownership concentration of inward FDI?s to Germany as a developed country? Cluster analysis and multiple linear regression analysis methods are used in this study. There are ten approaches about building ownership strategy in theoretical literature. Results of this research are as follows: ?culture approach? is valid for clustering source countries based on similarities for both countries; ?transaction cost approach? is valid for explaining foreign ownership concentration for both countries. Moreover, ?bargaining power approach? is applicable to explain foreign ownership concentration of investments to Turkey, whereas ?organizational competences approach? is applicable to explain foreign ownership concentration of investments to Germany.