Geleneksel basılı medya ve yeni medya araçlarının üniversite öğrencilerinin demokrasi algılarına etkilerinin katılımcı grup üzerinde değerlendirilmesi
The effect of traditional media and new media tools on participant university student's perception of democracy
- Tez No: 344794
- Danışmanlar: DOÇ. MURAT ATAİZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Political Science, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Medya, Yeni Medya, Üniversite Öğrenciler, Demokrasi Algısı, Traditional Media, New Media, University Student, Perception Of Democracy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Çalışma 2012 yılında Ocak ayında Eskişehir Anadolu Üniversitesi?nde gerçekleştirilmiştir. 100 erkek ve 100 kadın katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmaya katılanların tamamı üniversite öğrencisidir. Katılımcıların, demokrasi algılarının düzeyi ve demokrasi algılarının yeni medya ve basılı medya araçlarıyla ilişkileri ölçülmüştür.Geliştirilen; demokrasi algısı alt ölçeğini de içeren karma ölçek katılımcılara uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre, Katılımcıların demokrasi algıları büyük oranda batı demokrasinin değerlerine göre demokratik olarak tanımlanabilmektedir. Üniversite öğrencisi katılımcıların iletişim dünyası büyük oranda internet aracılığıyla şekillenmektedir. Yeni medya araçlarının katılımcıların demokrasi algıları üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır
Özet (Çeviri)
This study was performed in Eskişehir Anadolu University in January 2012. 100 men and 100 women participants involved in this study. All of the participants are university students. The participants? perception of democracy and perception level of their relationship about new media and print media were measured.Improved perception of democracy is applied to lower scale and mixed scale of participants. According to research results, the participants? perception of democracy is highly related to democracy in western countries. The student participants world of communication is largely shaped by internet. New media tools were found to be positive effects on participants? perceptions of democracy.