İletişim etkileri açısından reklamda yaratıcılığın karşılaştırılması
The comparision of advertising creativity in terms of communication effects
  1. Tez No: 344795
  2. Yazar: MURAT TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİME AYHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Reklam, Etkiler Hiyerarşisi ve Reklam Etkileri, Creative Advertising, Hierarchy of Effects and Advertising Effects
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, iletişim etkileri açısından reklamda yaratıcılığın karşılaştırılmasıdır. Reklam planlanmış bir iletişim biçimidir ve bu planlama içinde reklamın iletişim etkileri önemli bir yer tutar. Reklamın iletişim etkileri hiyerarşik bir yapıya sahiptir. Bu hiyerarşik yapı reklamın nasıl çalıştığını açıklar. Bahsedilen hiyerarşi marka farkındalığı, reklam iddialarını öğrenme, reklamın iddialarını kabul etme/reddetme, markadan hoşlanma ve markanın niyeti/hedefi şeklindedir. Bu noktadan hareketle, iletişim etkileri açısından reklamda yaratıcılığın karşılaştırılması için tarama modellerinden genel tarama modeli kullanılmış, veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Anket, Trabzon'da yaşayan, lise ve üstü eğitim seviyesindeki kadın ve erkeklere uygulanmıştır. Uygulamada yaratıcı ve yaratıcı olmayan iki basın ilanı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde faktör analizi ve ilişkili örneklem t-test tablolarından faydalanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, yaratıcı reklamlar yaratıcı olmayan reklamlara kıyasla, etkiler hiyerarşisi bağlamında (marka farkındalığı, reklam iddialarını öğrenme, reklamın iddialarını kabul etme/reddetme, markadan hoşlanma ve markanın niyeti/hedefi) daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to compare of advertising creativity in terms of communication effects. In this plan, communication effect of an ad represents an important part. These effects have a hierarchical structure and this structure explains the mechanics of how an ad works. This hierarchy consists of brand awareness, knowledge, acceptance, liking, purchase. From this point, to determine the effects of ads that are creative a scanning method, which is general scanning is used and data is collected by pooling. Pool is conduct to people with an education level of high school or above. Two print ads, one of which is creative and the other is not, shown to the participants. The data is analyzed using factor analysis and t-test tables. At the end of the study, creative ads are concluded to be more effective compared to noncreative ads in terms hierarchy of effects, which are brand awareness, knowledge, acceptance/rejection, liking, and purchase.