Seyahat acentalarında ekolojik sürdürülebilir ürün yönetimi: Türkiye üzerine nitel bir araştırma
Ecological sustainable product management in travel agencies: A qualitative research on Turkey
  1. Tez No: 344808
  2. Yazar: REŞAT ARICA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Sürdürülebilirlik, Seyahat Acentalarında Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik, Seyahat Acentacılığı, Türkiye, Ecological Sustainability, Sustainability in the Travel Agencies, Sustainability, Travel Agencies, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Seyahat acentalarında doğal çevrenin korunmasına yönelik sürdürülebilirlik faaliyetleri çerçevesinde ele alınan bu araştırmanın temel amacı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğa, Macera ve Sürdürülebilirlik komite üyesi seyahat acentalarının ürün geliştirme ve yönetim sürecinde dikkate aldıkları doğal çevreyi korumaya yönelik sürdürülebilirlik unsurlarını ortaya koymaktır. Bununla birlikte araştırma, komite üyesi acentaların sürdürülebilirlik faaliyetlerini yerine getirmesini engelleyen unsurları, acentaların bu faaliyetlere yönelerek elde edebileceği fırsatları, acentaların yazılı bir politikaya sahip olup olmadığını ve kitle turizmine yönelik faaliyetler gerçekleştirip gerçekleştirmediklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada belirtilen sorulara cevap bulmak amacıyla nitel araştırma tekniklerinden biri olan, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler TÜRSAB Doğa, Macera ve Sürdürülebilirlik komite üyesi 19 seyahat acentasıyla gerçekleştirilmiş olup, 3 işletmeyle ise görüşme gerçekleştirilememiştir. Elde edilen veriler içerik analiziyle incelenmiştir. İçerik analizi sonucunda, komite üyesi 18 acentanın özelde yazılı bir sürdürülebilirlik politikasına sahip olmadığı ve 10 işletmenin doğrudan veya dolaylı olarak kitle turizm faaliyetlerine hizmet sunduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, ürün geliştirme ve yönetim süreci kapsamında işletmelerin gerçekleştirdikleri faaliyetler ürün geliştirme, ürün sunum ve ürün değerlendirme süreci adı altında 3 farklı kategoride toplanmıştır. Bu süreçlerin tümünde işletmelerin doğal çevreyi korumaya yönelik faaliyetlerinin mevcut olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak, ulusal alanda işletme faaliyetlerini yönlendirecek bir politikanın eksikliği ve finansal yetersizlikler işletmelerin sürdürülebilirlik faaliyetlerini yerine getirmesini engelleyen etkenlerin başında gelmektedir. Ayrıca, araştırmada acentaların finansal kazanımlar ve imaj elde etmek amacıyla sürdürülebilirlik faaliyetlerini gerçekleştirdikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the sustainability components considered by travel agencies, all of which are members of The Association of Turkish Travel Agencies (TÜRSAB), as they develop products and manage them within the framework of sustainability activities towards saving the environment. This study also aims to investigate what obstacles these agencies may encounter as they carry out sustainability activities, what opportunities they may attain through these activities, whether they have written policies, and whether they are involved in activities towards mass tourism. The semi-structured interview technique, which is a qualitative research method, was employed in this study to seek answer to the research questions prepared for these agencies. With this in mind, 19 of the aforementioned travel agencies were interviewed, but three of them refused to participate in this study and so were excluded from the study samples. The data obtained were evaluated with the aid of the content analysis, the results of which revealed that 18 of these agencies did not have a in particular sustainability policy, and only 10 of them were involved in activities direct or indirect activities towards mass tourism. These taken into account, the processes these agencies had been going through were categorized as developing and managing products, presentation of products, and evaluation of products. As a result, all these agencies were determined to be involved in activities towards protect the natural environment. Furthermore, it was determined that the chief obstacles faced by these agencies in carrying out the sustainability activities were financial inadequacies and lack of a policy that could help them manage their business activities within the country. İn addition to, it was determined that these agencies carried out sustainability activities for financial gains and a good corporate image.