Lojistik ve dış ticarette risk ve riskten kaçınma yolları
Risks in logistics and foreign trade and the ways of risk avoidance
- Tez No: 344832
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED BAMYACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Lojistik, Risk Yönetimi, International Trade, Logistics, Risk Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ticaret sınırlarının daha da genişlemesiyle birlikte iç ticarete göre değişen işlemler, ticari taraflar, ulaştırma politikaları ve yöntemler, finansman gereklilikleri, ticaretle ilgili kuruluşlar gibi konuların yeniden gözden geçirilmesi ve daha sıkı takip edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Dış ticarette işlemlerin teferruatlı ve karmaşık olması, alıcının uzak olması, alıcı ve satıcı döviz değerlerinin farklı olması, alıcının bulunduğu ülkenin gümrük düzenlemelerinin farklı olması ve daha birçok nedenden kaynaklanan risklerin bu süreçte iyi yönetilmesi gerekmektedir.Yapılan çalışmada, globalleşmenin etkisiyle artık daha da önemli hale gelen dış ticaret ve bununla birlikte daha etkin kullanılması gereken lojistik süreçlerinde karşılaşılan risklerin tanımlanması ve riskler üzerine işletmelerin temel fonksiyonlarını daha etkin bir şekilde nasıl sürdürebilecekleri açıklanmaya çalışılmıştır.Tez giriş ve sonuç bölümüyle birlikte altı bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde dış ticaret hakkında genel bilgiler verilirken, üçüncü bölümde dış ticarette karşılaşılan riskler ve risklere karşı alınan önlemler incelenmiştir. Dördüncü bölümde lojistik kavramı incelenmiş ve lojistik sürecinde karşılaşılan sorunlar ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedilmiştir. Beşinci bölümde ise dış ticaret işlemleri gerçekleştiren işletmelerin süreçteki riskleri nasıl yönettiğinin araştırılmsı amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the enlargement of commercial borders it is thought that issues such as the transactions which may change according to domestic trade, commercial parties, transportation policies and methods, financing requirements and commercial institutions must be reconsidered and monitored more strictly. Risks arising out of the complexity and particularity of international trade transactions, the distant location of the buyer, the difference between the currencies of buyer and seller, the differences between countries? customs legislations and several other reasons are required to managed well.In this study international trade which has become more important due to globalization and accordingly the logistic processes which are to be used more effectively are defined and within the consideration of existing risks the ways of how institutions can execute their basic functions in a more effective way are tried to be explained.The thesis includes six chapters with entry and conclusion. In the second chapter general information about international trade is provided, and the third chapter includes the examinations of risks encountered in international trade and the precautions taken are carried out. In the fourth chapter logistics concept is examined and the problems encountered in logistics and the issues to be considered are emphasized. In the fifth chapter a survey is conducted in order to research the international trade operations and how the risks encountered in this process are dealt with.