Terör haberlerinin sunumunda polis-medya ilişkileri: 11 Eylül 2001 El-Kaide terör örgütü saldırıları örneği
Police media relations in the presentation of news about terror: the case of Al-Qaeda terrorist organization's attacks on September 11th, 2001
- Tez No: 344833
- Danışmanlar: PROF. DR. PEYAMİ ÇELİKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Terör, Medya, El-Kaide, 11 Eylül 2001 Saldırıları, İletişim, Usame Bin Laden, Terror, Media, Al-Qaeda, 11 September 2001 Attacks, Communication, Usame Bin Laden
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
?Terör Haberlerinin Sunumunda Polis-Medya İlişkileri: 11 Eylül 2001 El-Kaide Terör Örgütü Saldırıları Örneği? başlıklı bu çalışmada, 11 Eylül 2001 tarihlerinde, El-Kaide terör örgütünün yapmış olduğu bombalı intihar saldırılarının, Türk ve Amerikan basınında nasıl sunulduğu karşılıklı olarak incelenmiştir. Ayrıca her iki ülke basınının polisle olan ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır.11 Eylül 2001 terör eylemleri, medya tarafından Amerika'nın sembollerine yapılan saldırılar olarak lanse edilmiştir. New York'taki ikiz kuleler New York'un finans bölgesinin, dolayısıyla Amerikan ekonomisinin kalbi olması ve New York'un saldırılardan en çok etkilenen ve yıkıma uğrayan şehir olması sebebiyle tez çalışmasında Amerikan yazılı basınından New York Times gazetesi seçilerek, bu gazetenin 12-26 Eylül 2001 tarihleri arasındaki manşetleri ve birinci Sayfa haberleri incelenmiştir. Türk yazılı basınından ise farklı ideolojik duruşları sebebiyle Hürriyet ve Zaman gazetesi seçilmiştir. Hürriyet merkez/liberal görüşü temsilen, Zaman Gazetesi ise İslami/muhafazakâr sağ görüşü temsilen seçilmiştir. Bu gazetelerin 12-26 Eylül tarihleri arasında ikiz kulelere yapılan saldırılarla ilgili birinci Sayfa haberleri incelenmiştir. Bu inceleme ve analiz sonucunda Türk ve Amerikan basınının terör haberlerini sunumları karşılaştırmalı olarak ele alınarak, haber ve habercilik etiği temelinde irdelenmiştir. Araştırmada genel olarak terör-medya ilişkisi ortaya konduktan sonra, iki ülke basının terör haberlerini sunarken emniyetle olan ilişkisi analiz edilmiştir.Araştırma yöntemimizi söylem analizi oluşturmuştur. Bu çerçevede ideolojik ve politik yönelimleri farklı olan üç gazete seçilmiş ve bu gazetelerin 12-26 Eylül 2001 tarihleri arasındaki 15 günlük birinci sayfa haberleri analiz alanımızı oluşturmuştur. Araştırma ve analiz sonucunda seçilen gazetelerin haber sunumlarına bakıldığında, liderlerin söylemleri ile gazetelerin haber servis etme şekilleri arasında güçlü bir bağ olduğu, kitle iletişim araçlarının ideolojilerinin ve politik duruşlarının haber içeriklerine etki ettiği ve 11 Eylülü izleyen günlerde medyanın savaş yanlısı bir tutum sergilediği saptanmıştır. Terör haberlerinin sunumunda emniyet-medya ilişkisinin analizinde ise Amerikan emniyet birimlerinin medyayla olan ilişkisi, Türkiye'yle kıyaslandığında hem kurumsal anlamda hem de pratik uygulama ve iletişim noktasında, Amerikan emniyet birimlerinin daha profesyonel olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
?Police ? Media Relations in the Presentation of News About Terror: The case of Al-Qaeda Terrorist Organization?s Attacks on September 11th, 2001?, how the bombing suicide attack made by Al-Qaeda terrorist organization on September 11th, 2001 was presented in the Turkish and American media. In addition, the study aims to reveal the relationship of media of both countries with the police departmant.September 11th, 2001 terrorist attacks were reflected by the media as attacks made to the symbols of America. The twin towers in New York took place in the finance center of New York and therefore they were the hearth of American economy and New York was the city which was mostly affected from the attacks and was mostly devastated. To investigate the issue, the New York Times newspaper was selected among the American press, and the headlines as well as the front page news of this newspaper between the dates of September 12th ? 26th, 2001, were reviewed. On the other hand, Hürriyet and Zaman newspapers were selected from the Turkish press, in that they have different idelogical stances. Hurriyet represents central/liberal stance, while Zaman represents Islamic/conservative right stance. The front page news of these two newspapers between the dates of 12th ? 26th September, 2001 related to the attacks to twin towers were investigated. As a result of this investigation and analysis, the presentations by Turkish and American press of the terror news were compared and news and news making ethics were examined. In the study, after the terror ? media relation was set forth in general terms, the relation of two countries with the police while presenting the terror news was analysed.Discource analysis formed the basis of our research method. Within this framework, 3 newspapers with different ideological and political stances were selected. The front page news of such newspapers between the dates of September 12th ? 26th, 2001 formed the analysis field of our research.Looking at the presentation of news by the newspapers selected as a result of the research and analysis, it can be seen that there is a strong relation between the discourse of leaders and the newspapers? way of servicing news, that the means of mass communication, ideologies and political stances influence the content of news and that the media adopted a hawkish attitude in the days following September 11th. On the other hand, the analysis of the relationship between state police department and the media indicated that the relationship of American police units with the media is more professional both in institutional sense and in practical sense compared to Turkey.