Avrupa Birliği erasmus öğrenci değişimi programı öğrencilerinin beklenti ve sorunları üzerine sosyolojik bir araştırma (Göttingen Üniversitesindeki Türk öğrencileri örneği )
The sociological research on the students expectations and problems in erasmus student exchange program of the European Union (Example of Turkish students at the university of Göttingen)
- Tez No: 345183
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Erasmus Programı, Küreselleşme, The European Union, The Erasmus Programme, Globalization
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmada küreselleşme çerçevesi içerisinde Avrupa Eğitim programı açısından önemli bir yer tutan Avrupa Birliği Erasmus Programına katılan Türk öğrencilerin yaşantıları, programla ilgili beklenti ve sorunların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Avrupa Birliği Erasmus Programı dâhilinde Türk Üniversiteleri ve Göttingen Üniversitesi arasında gerçekleşen öğrenci değişimi ile birlikte bu öğrencilerin tecrübeleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada verilerin toplanmasında, Göttingen Üniversitesinde Erasmus programına katılan Türk öğrenciler ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verilere göre, Erasmus programı sağladığı uluslararası ortam ve burs olanakları açısından önemli bir fırsat olarak görülmektedir. Ayrıca, bu öğrencilerin program dâhilindeki deneyimlerinin kendilerine güvenlerini arttırması, kültürlerarası perspektifler kazandırması ve geliştirmesi açısından faydalı olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte farklı bir sosyo-kültürel çevrede yaşam tarzı, dinî inanç, arkadaşlık yönünden bazı sıkıntıların da yaşandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research in the framework of Globalization is aimed at the assessment of student experiences, expectations and issues related to the programme of Turkish students who participate in the Erasmus Programme, which holds an important place in the context of the European training programme. The experiences of Turkish students who came to Gottingen University from Turkish Universities within the Erasmus programme have been evaluated. The study, which involved the collection of data at the University of Gottingen, was conducted through in-depth interviews with Turkish students who participate in the Erasmus Programme. According to the findings, the Erasmus Programme is regarded as an important opportunity as it provides students with international experience and grants. In addition, the experiences of students within the programme have been found to beneficial in terms of gaining more autonomy and self-confidence, and broadening their cross-cultural perspectives. However, some difficulties have been identified regarding their lifestyle, faith, and friendships in a different socio-cultural environment.