Kemterî İbrahim Maktel-i İmam Hüseyin inceleme-çeviri yazı-sözlük
Assasination of İmam Hüssein Analysis- Written Translation-dictionary
- Tez No: 345184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerbelâ, Maktel-i İmam Hüseyin, Kemterî İbrahim, Çeviri Yazı, İnceleme, Assassination, Kerbela, St. Hüssein, Yezid, Written Translation, Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Kerbelâ, Hz. Hüseyin şehit edilmeden önce adından söz edilen önemli bir yer değildi. Bu mekân Hz. Muhammedin torunu Hz. Hüseyinin maiyetindekilerle birlikte burada şehit edilmesinden sonra önem kazanmıştır. Kerbelâ; düzlük, savunmaya elverişli olmayan ve sadece içecek suyun bulunduğu bir konaklama yeridir. Hz. Hüseyinin şehâdetiyle önemli bir ziyaret mekânı haline gelmiş, şehitlerin mezarlarının var olduğu bir şehre dönüşmüştür. İslâm tarihinin en vahim ve en acı olaylarının başında Kerbelâ hadisesi gelir. Hz. Hüseyinin insafsızca şehit edilmesi halkın muhayyilesinde derin izler bırakmıştır. Bu olay İslamı benimsemiş tüm milletleri etkilemiştir. Bu durum `Maktel-i Hüseyin adlı eserler başta olmak üzere `Kerbelâ Mersiyeleri, `Muharremiyyeler gibi manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık olarak yazılan birçok esere konu olmuştur. Bu tür eserlerde konunun ele alınışına bakıldığında genellikle olayın tarihsel boyutu, Hz. Hüseyinin şehit edilmesinin anlatılması ve Yezid ile ilgili olumsuz duyguların aktarılması gibi kalıplaşmış bir yapı söz konusudur. Bizim de çalıştığımız bu maktelde Hz. Hüseyinin katledilişi Kerbelâ mesnevilerine uygun olarak işlenmiştir. İncelediğimiz eser üç bölümden oluşmaktadır. Eserin giriş bölümünde şair hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde eser şekil özellikleri bakımından incelenmeye çalışılmıştır. Eserde Hz. Hüseyin ve taraftarlarının acımasızca şehit edilmesinden duyulan üzüntü ikinci bölümde anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde ise Maktel-i Hüseyinin çeviri metni yer almaktadır. Eserin anlaşılmasını kolaylaştırmak için esere sözlük de eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Kerbela isnt an important place before St. Hüssein was martyred. This area would be important after Holy Muhammeds grandson, St. Hüssein and his close-friends were died. Kerbela is an accomadation place where is flat and has only drinking water. It isnt suitable for defence. It became an important historical-visiting place after St. Hüsseins death and it became a city which has war-memorial vaults. Kerbela Event is the beginnig of the most suffering eventin İslam History. There were dramatical impressives on people after St. Hüsseins assassination. That event impressed all of the İslam. That event was theme for a lot of literature which was written in poem or in article like `Assassination of Hüssein , `Kerbela Dirges, Muharremiye. When you look over being dealed the theme on these literatures, especially you can see historical comprehension of event, explaining the assassination of St. Hüssein and negatory feelings of Yezid. On this thesis, The Assassination of St. Hüssein has been dealed with according to Kerbela Tale. This assassination includes three parts. İn the introduction part detailed information about the author. İt has been according to its shape in the first part. İn the second part the sadness caused by the Martyr of Hz. Hüssein and his supporters has been narrated. İn the last part there is a translation text by Assassination of Hüssein Also, a dictionary has been added to make be understatanable.