Evliya çelebi Seyahatnamesinde anlatıcılar ve anlatıcı olarak Evliya Çelebi
Narrators in Evliya Çelebis Seyahatname and as an narrator Evliya Çelebi
- Tez No: 345182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ERŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Evliya Çelebi, Seyahatname, Anlatıcılar, Anlatım
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Yapmış olduğumuz bu çalışmada, Türk Kültür Tarihimizin önemli kaynaklarından olan Seyahatnamenin yazarı Evliya Çelebinin, anlatıcı kimliği doğrudan ele alınmıştır. Seyahatnamenin Yapı Kredi Yayınları esas alınarak yaptığımız bu çalışmada Seyahatnamenin 10 cildi de teker teker incelenmiştir. İnceleme sonucunda Seyahatnamede bulunan anlatıcılar ve Evliya Çelebinin anlatıcı özellikleri düzenli bir şekilde sınıflandırılmıştır. Eserde tespit edilen anlatıcıların; anlatıcı ortamları, anlatıcı tipleri ve anlatıcı özellikleri çalışmamızdaki Anlatıcılar başlığı altında sunulmuştur. Anlatıcı olarak Evliya Çelebi başlığı altında ise, Metinden hareketle Seyahatnamenin oluşum şekli ve kaynakları, yapısı, malzemeleri ve kurgusu değerlendirilmiştir. Yine metinden hareketle, Evliya Çelebinin; Kültür adamı oluşu, Seyyahlığı ve Yazarlığı incelenmiş, Sözlü Gelenekle olan bağı değerlendirilmiştir. Çalışmamız her ne kadar Seyahatname metni esas alınarak yapılmış olsa da, bu güne kadar Seyahatname ve Evliya Çelebi hakkında yapılan çalışmalar ve yayınlar okunmuş, gerekli incelemeler yapılmıştır. İncelenen bu çalışmaların birçoğundan alıntılara da çalışmamızda yer verilmiştir. Seyahatname ve Evliya Çelebinin bilimsel yönlerinden çok, edebi yönlerine dikkat çekmek isteyen bu çalışmamız sonucunda; Seyahatnamede yer alan birçok anlatıcı belirlenmiş ve Evliya Çelebi?nin anlatıcılığı konusunda önemli tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the narrator id of Evliya ÇELEBİ the writer of one of the most important sources of our History of Turkish Culture has been dealt with directly. With this study, 10 volumes of Seyahatname have been analyzed one by one with respect to Yapı Kredi Publications of Seyahatname. As a consequence of this analysis, the narrators in Seyahatname and narrator qualities of Evliya ÇELEBİ have been classified systematically. The narrators, determined in the work, narrator environment, narrator types and narrator features have been presented under the title of The Narrators. Under the title of As An Narrator Evliya ÇELEBİ, formation way and sources, structure, supplies and installation have been evaluated with reference to text. Again with reference to work, being a man of culture, traveler and wrtitership of Evliya Çelebi have been analyzed and relationship with oral tradition has been evaluated. Although our work has been done with reference to Seyahatname , works and publications to date about Seyahatname and Evliya ÇELEBİ have been read and necessary researches have been done. Quotations taken from most of these works have been given place in our study. With the result of our study, intending to draw attention to literary aspects more than scientific aspects of Seyahatname and Evliya ÇELEBİ, many narrators in Seyahatname and important determinations about Evliya ÇELEBİs expressivity have been determined. Key words : Evliya Çelebi, Seyahatname, Narrators, Narration