Belediye hizmetlerinde vatandaş odaklılık: Malatya belediyesi örneği
Citizen orientation in municipal services: the case of Malatya municipality
- Tez No: 345185
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAMDİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediye Hizmeti, Vatandaş Odaklılık, Malatya, Municipality Service, Citizen Orientation, Malatya
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Geleneksel yönetim anlayışının yerini yeni yönetim anlayışına terk etmesi ile birlikte, kamu yönetiminde yeniden yapılanma gereksinimi ortaya çıkmıştır. Vatandaş odaklılık olgusu yeni kamu yönetim anlayışının bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Kamu yönetiminde kaliteli hizmet üretimi hem merkezi idarenin hem de yerel yönetimlerin en önemli işlevlerinden birisidir. Gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri kamu hizmetlerinde sayısını artırmış ve çeşitlendirmiştir. Bu durum vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerinin de artmasına ve çeşitlenmesine neden olmuştur. İşletmelerdeki müşteri kavramının yerini; kamu yönetiminde ve yerel yönetimlerde kamu hizmetlerinin alıcısı konumunda bulunan vatandaşlar almaktadır. Yerel yönetimlerde en yakın hizmet birimi olan belediyelerin değişen koşullara uygun hizmet üretebilmeleri için vatandaş odaklı olmaları gerekmektedir. Bu çalışmada özellikle belediyeler ile ilgili genel bilgilere yer verilmiş, sonra vatandaş odaklılık kavramının anlamı ve kamu yönetimi ile kamu hizmetlerindeki önemi tartışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde Malatya Belediyesinin vatandaş odaklı çalışıp çalışmadığını, sunulan hizmetlerden halkın memnuniyet düzeyi ve vatandaşların ihtiyaçlarına ne kadar karşılık verildiği yüz yüze yapılan görüşmelerle belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the traditional administration is replaced with the new public management there has been a need for reorganising public administration. citizen orientation can be evaulated as a reflection of new public management. The production of high quality services in public administration is one of the most important functions of both local and the central governments. Developments in information and communication technologies has increased the number and kinds of public services. This situation has led to diversification and an increase in the needs and expectations of citizens. The concept of customer is replaced by citizen in local goverment. Municipalities which are the more important local goverment units must be citizen oriented to produce the appropriate service parallel to the changing conditions. In this study, first of all a general information is given about municipalities, then the meaning and importance of citizen orientation in public seem as dismissed. Finally it tries to find out, in the case of Malatya Municipality, whether municipalities work citizen oriented or not, and whether public as the service recovers are satisfied by providing required needs or not.