Toplumsal değişim sürecinde din ve toplumsal cinsiyet -lise gençliği üzerine sosyolojik bir araştırma-
Religion and gender during communal variation a sociological research on the high school youth-
- Tez No: 345188
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Din, toplumsal cinsiyet, cinsiyet, kadın, üniseks yaşam, Religion, Gender, Sex, Woman, Unisex life style
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 166
Özet
Sosyolojik olarak bilinmektedir ki toplumsal cinsiyet sosyo-kültüreldir, eril ve dişil niteliklere, davranış modellerine, rollere, sorumluluklara vs. işaret eder. Toplumsal cinsiyet rollerinin algılanışı ekonomik, eğitim, dini inanç ve şehirleşme düzeyine göre değişebilmektedir. Bu çalışmada genel olarak toplumsal değişme sürecinde din ve toplumsal cinsiyet ilişkisi lise gençliği örneğinde ele alınmaktadır. Farklı değişkenlere bağlı olarak lise gençliğinin dini tutum ve davranışları, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutum ve davranışları, üniseks yaşama yönelik tutum ve davranışları incelenmektedir. Bu bağlamda bu incelemelerden sonra din-toplumsal cinsiyet ilişkisi lise gençliği örneğinde analiz edilmektedir. Toplumsal cinsiyetin oluşmasında dinin rolünün ne olduğu, dinin toplumsal cinsiyet hiyerarşisini nasıl oluşturduğu, toplumsal cinsiyeti nasıl pekiştirdiği incelenmekte ve ilkel dinlerden ilahi dinlere kadar dinlerde var olan toplumsal cinsiyet rollerine örnekler verilmektedir. Ayrıca dinlerde var olan toplumsal cinsiyet rollerine dikkat çekilerek kadına ayrımcılık konusuna vurgu yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known sociologically that gender is socio-cultural and it signs masculine and effeminate character, attitude models, roles, responsibilities etc. The perception of gender roles may change according to economical situation, education level, religious belief and urbanization level. In this study, generally, in the process of communal transformation, religion and gender relationship will be dealt with in the sample of high school young people. According to different variabilities, the approach and attitude of religion, the approach and attitude of gender roles and the approach and attitude of unisex life style of high school young people are studied. In this context, after these investigations, religious-gender relationship is analyzed on the sample of high school youth. The role of religion on the formation of gender, how the religion composed the hierarchy of gender, how it consolidates gender are studied and gender roles are given examples from barbaric religions to godlike religions. Moreover, by being drawn attention to the gender roles of the woman that exists in religions the subject of woman discrimination is emphasized.