William Alston'un din dili görüşü
William Alston's view of religious language
  1. Tez No: 345189
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NECATİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Dili, Kısmi Aynı Anlamlılık, Literalizm, Fonksiyonalizm, Religious Language, Partial Univocity, Literalism, Functionalism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Din dili problemi bazı geleneksel Tanrı doktrinlerinden kaynaklanmaktadır. Buradaki problem bizim cismani, zamansal ve sınırlı varlıklara atfettiğimiz yüklemlerin gayrı cismani, sınırsız ve zamansız bir Tanrıya nasıl atfedileceğidir. William Alston ( 1921-2009 ) önde gelen Amerikalı bir din filozofu olarak din dili ile alakalı geleneksel bir pozisyonu savunur. O dini ifadelerin nasıl yorumlanması gerektiği sorusunu kısmi literalizm teorisi ile açıklar. Onun teorisi aynı anlamlılığın modern bir versiyonudur. Alston teorisini analitik felsefe ve fonksiyonalizm gibi modern yaklaşımlarla kurar.
Özet (Çeviri)
The problem of religious language is generated of by the traditional doctrine of God. In the theistic traditions God is thought to be incorporeal, timeless, infinite. Since God is thought to be incorporeal, infinite and timeless, the predicates we apply to corporeal, finite, temporal creatures would not apply to God. William Alston (1921-2009) which is a prominent American philosopher of religion defends a traditional position regarding religious language. He answers question of how should we interpert religious statements with a theory of partial literalism. His theory is a modern version of univocity. Alston accomplishes this by employing current approachs, including analytical philosophy and functionalism.