Afşin-Elbistan termik santrallerinin çevresel etkileri: Mesafe tabanlı algı analizi
.
- Tez No: 345191
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Afşin-Elbistan Termik Santralleri, Çevresel Etkiler, Anova, Algı Analizi, Mesafe, Afşin-Elbistan Thermal Power Plants, Environmental Effects, Anova, Perception Analysis, Distance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırma konusu olarak '' Afşin-Elbistan Termik Santrallerinin Çevresel Etkileri: Mesafe Tabanlı Algı Analizi'' seçilmiştir. Konunun araştırmasında ana etkeni ''mesafe'' kavramı oluşturmaktadır. Amaç olarak, santrallerin çevresel ve kültürel etkilerinin santrallerden uzaklaştıkça insan algısındaki durumu değişip değişmediği ölçülmek istenmiştir. Bu amaçla santraller merkezli 0-7 km, 7-14 km ve 14-22 km uzaklıkta iç içe üç zon oluşturulmuştur. Farklı mesafelerde oluşturulan bu zonların içlerinde bulunan yerleşmelere eşit sayıda anket uygulanmıştır. Anketler SPSS 17 içerisinde yer alan Tek Yönlü ANOVA ve Tukey testleri ile değerlendirilmiştir. Mesafe kavramının ankette bulunan hemen hemen tüm sorular için değiştirici etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Özellikle santrallerin sebep olduğu çevre kirliliğinin santraller yakın mesafelerde arttığı ve santrallerden uzaklaştıkça bu etkinin, azaldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte özellikle göç, iş imkânları ve değer artışı gibi ekonomik faktörlerde mesafe kavramı çevresel etkilerdekinin tam tersi yönde etki oluşturmuştur. Santrallere yakın olan yerleşmelerde ekonomik olarak bir gelişme görülmezken santrallerden daha uzakta yer alan yerleşmeler de ekonomik gelişme karşımıza çıkmıştır. Santrallerin sağlık ve hastalıklar üzerine etkileri incelendiğinde sonuçların Mesafe faktöründen etkilendiği santrallere yakın alanlarda hastalık algısı artarken santrallerden uzaklaştıkça mesafeyle birlikte bu algıların azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a topic of the research ''Environmental Impacts on Afşin-Elbistan Thermal Power Plants: Distance-Based Analysis of Perception'' has been selected. The main idea of the investigation is to create the concept of '' distance''. An object of the research is to measure if there are any changes in the perception of the human states depending on how far the power plants away from environmental and cultural impacts. For this purpose the plants have established three nested 0-7 km, 7-14 km and 14-22 km zones. An equal number of questionnaires have been created for the settlements located at these there zones created at different distances. The questionnaires were evaluated by One-Way ANOVA located in SPSS 17 and Tukey tests. Almost in all of the questions of the survey the modifier effect of the distance was observed. Particularly, it has been determined that the environmental pollution caused by the power plants, at close distances from the power plants are increased and far distances are decreased. However, migration and such economic factors as employment opportunities and increase in value are established the concept of environmental impact in the opposite direction. İf there is no economic development in the settlements close to the plants, the economic development of the settlements located further away from the power plants are encountered. Examining the effects of Distance factors of power plants on health and illness the perception in areas close to the plants are increased and at far distances are decreased.