Türkiye'de toplumsal değişme sürecinde dini gruplar ve meşruiyet kazanma yolları
Religious groups and their legitimation ways in the process of social change in Turkey
- Tez No: 345193
- Danışmanlar: PROF. DR. M.ALİ KİRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dini Gruplar, Dini Grup Tipolojisi, Toplumsal Değişme, Sekülerleşme, Din İstismarı, Dini Grupların Meşruiyet Arayışları, Dini-Mistik Fonksiyonlar, Seküler Fonksiyonlar, Religious groups, religious group typology, social change, seculariziation, religion exploitation, searching legitimacy of religious groups, religious-mystic functions, secular functions
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma, Türkiyede toplumsal değişme sürecinde dini gruplardaki değişimi ele alırken, daha ziyade dini grupların meşruiyeti üzerine inşa edilmiştir. Cumhuriyetin ilanıyla hızlı bir değişim sürecine giren Türkiyede dini gruplarda bu değişime ayak uydurma yolunu tutmuşlardır. Bir taraftan geleneksel köklere bağlı olma öğretilerini benimsemiş dini grupların diğer taraftan son derece seküler kabul edilen sahalarda görünürlük kazanmaları bu konuların araştırılmasını gerekli kılmaktadır.Çalışmada,grup ve dini grup tipolojileri yapıldıktan sonra Cumhuriyetin ilanından günümüze dini grupların Türkiye?de yaşadıkları değişim ele alınmıştır. Bu değişim sürecinde mevcut dini grupların ve yeni ortaya çıkmış dini oluşumların, sekülerleşmenin de etkisiyle birlikte günümüzde daha da ön plana çıkarak, toplumsal hayatta yeni yol ve yöntemler belirleyerek geliştirdikleri meşruluk yolları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is actually based upon the legitimacy of religious groups while dealing with the change of religious groups in the process of social change in Turkey. Having a period of rapid change by the proclamation of the Republic in Turkey, the religious groups have held the way to keep up with these changes. Accepting the teachings of the traditional roots of religious groups on one side, anda on the other side, be considered highly secular areas to gain visibility makes it necessary to search these issues. In resarch, in this process after presenting group and religious group typologies, the process of changes in religious formations after the proclamation of the republic were discussed, and this change withthe secularization of social life today become more important and trying to find new ways and methods in social life to present the legitimacy ways.