Türkiye'de din eğitimi ve imam hatip liseleri
Religious education and imam and hatip high shools in Turkey
- Tez No: 345195
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, din eğitimi, İmam Hatip Liseleri, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, özelleşme, sekülerleşme, religion, religious education, Imam Hatip High Schools, specialization, secularization, the Law on Unification of Education (Tevhid-i Tedrisat Kanunu)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dinin tarihi insanlık tarihiyle eşittir. Din yaratılıştan gelen bir ihtiyaç (tır) olduğu için ve insanın evrendeki varoluş nedenini, yaşamın amacını ve hikmetini açıklamak ve insanın nereden gelip nereye gittiği sorusuna cevap bulmak gibi amaçlara hizmet eder. Bu nedenle, din olgusunun insan hayatındaki yeri ve önemi tartışılmaz bir gerçektir. İnsan hayatı için bu derece önemli olan dinin bir şekilde varlığını sürdürmesi, gelecek kuşaklara aktarımının yapılması gerekmektedir. İşte bu noktada devreye din eğitimi girmektedir. Din eğitiminin başarılı olabilmesi ve aktarımının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için kurumsal bir yapı içerisinde belirli bir programa, sisteme ve pedagojik formasyona sahip kişilerce bir amaca yönelik olarak yapılması gerekmektedir. Bugün ülkemizde kurumsal anlamdaki din eğitiminin resmi temsilcisi durumundaki kurumlardan en önemlisi İmam Hatip Liseleridir. Hiçbir İslam ülkesinde bir benzeri olmayan ülkemize özgü eğitim kurumları olan İmam Hatip Liseleri bir inkılâp kanunu olan Tevhid-i Tedrisat Kanunu (eğitim öğretimin birleştirilmesi kanunu) ile 1924 yılında eğitim- öğretim hayatına başlamıştır. İmam Hatip Liseleri Kuruluşundan itibaren sürekli bir tartışma konusu yapılmış hemen her dönemde birtakım engellemelere rağmen milletimizin bu kurumlara olan teveccühü sayesinde varlığını devam ettirebilmiştir. 2012 yılında ülkemizde kademeli eğitim sistemine (4+4+4) geçilmesiyle birlikte din eğitimi ve İmam Hatip Liseleri adına önemli kazanımlar elde edilmiştir. Bugün İmam Hatip Liseleri ülkemizin eğitim sistemine adapte olmuş modern eğitim kurumları olarak eğitimöğretim hayatına devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The history of religion is equal to the history of humanity .It is an innate necessity and it serves the purposes of explaining the reason of the presence of human in the universe and clarifying the purpose and profundity of life and finding an answer to the question of where he comes from and he goes .For this reason ;the place and importance of the concept of religion in the life of human is a crystal-clear fact .As an extremely important thing for human, religion must be conveyed to the next generations. Just at this point, religious education plays a vital role. For a healthy and successful religious education, a well-organized programme and a system in an institutional structure and qualified educationist with pedagogical formation are needed. Today in our country, the most important formal and institutional representatives of religious education are Imam Hatip High Schools. With no counterparts in the whole world, they began their education life in 1924 with the Law on Unification of Education (Tevhid-i Tedrisat Kanunu).Although they have always been a matter of debate, Imam Hatip High Schools continued their existence thanks to the courtesy of our public. Today, they lead their education life as modern educational institutions that adapted themselves to the education system of our country.