Oğuznamelere göre Türk toplumunda kadın
The woman in Turkish society in reference to Oğuznames
  1. Tez No: 345196
  2. Yazar: SAMET ALIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN DÖGÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Oğuzname, Kadın, Reşideddin, Oğuz Kağan, Ebülgazi Bahadır Han, Dede Korkut, Oğuzname, Woman, Reşideddin, Oğuz Kağan, Ebülgazi Bahadır Han, Dede Korkut
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Türk tarihine kaynaklık eden eserlerden olan Oğuznameler esas alınarak Türk toplumunda kadının tarihteki sosyal, kültürel ve siyasi yönleri incelenmiştir. Oğuznamelerin içerisindeki bilgilerle tarihî bilgiler arasındaki fark ve benzerlikler açıklanmıştır. Oğuznamelerde bahsedilen kadınların hem sosyal hem de siyasal yönünün ne kadar güçlü olduğu ve kadınların bir toplumun tarihinde olumlu veya olumsuz ne derece etki gösterebilecekleri ortaya konulmuştur. Bu çalışma hazırlanırken Oğuznameler arasında özellikle Uygur Harfli Oğuz Kağan Destanı, Dede Korkut Hikâyeleri ve İslâmî versiyon Oğuznamelerin ana kaynağı olan Reşideddin Oğuznamesi temel alınmıştır. Diğer İslâmî versiyon Oğuznamelere de başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the social, cultural and political aspects of the Turkish woman in Turkish society were analyzed based on the Oğuznameler which is one of the resources for Turkish History. The differences and similarities between the information in the Oğuznameler and the historical knowledge were described. It was conducted that the social and political aspects of the women mentioned in the Oğuznames were so powerful and how effective they could be either positive or negative in the history of a society. While working on this study, the Reşideddin Oğuzname was taken as the basis which is the main resource of the Oğuznames especially the Oğuz Kağan epic written in Uygur Alphabet, Dede Korkut Stories and the Islamic version of the Oğuznames. Other Islamic versions of the Oğuznames were also utilized.