Baytarname-i Kenan Efendi grameri-fiil
Grammar-verb Baytarname-i Kenan
  1. Tez No: 345235
  2. Yazar: BİROL TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Baytarn?me 1, Türk Dili 2, Eski Anadolu Türkçesi 3, Fiil 4, Fiilimsiler 5, Baytarn?me 1, Turkish Language 2, Old Anatolian Turkish 3, Verb 4, Participles 5
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bütün dillerde olduğu gibi, Türkçede de fiillerin çok önemli işlevleri bulunmaktadır. Türkçemizin de fiiller bakımından zengin bir dil olduğu aşik?rdır. İşte bu düşünceden yola çıkarak yapmış olduğumuz ?Baytarn?me-i Ken?n Efendi Grameri-Fiil?? başlıklı bu çalışmamız, Türk dilinin gelişim dönemlerinde önemli bir yer tutan Eski Anadolu Türkçesi dönemi özelliklerini ihtiva eden Baytarn?me-i Kenan Efendi?deki fiilleri tespit ederek, bunları yapı ve kip bakımından tasnif etme üzerine kuruludur. Çalışmamızda öncelikle fiiller ve alt başlıkları bazı dilbilimcilerin görüşlerinden istifade edilerek açıklanmış ve değerlendirilmiştir. Daha sonra ise çalışmamıza kaynaklık eden eserden tespit ettiğimiz örnekler verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde konu, amaç ve incelemenin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler verilerek Eski Anadolu Türkçesi ve Baytarn?me ile ilgili kısa bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, çalışmamız hakkında bilgi verilmiş ve Türkçede fiiller konusu, yapısına göre; basit, türemiş ve birleşik fiiller olarak sıralanmış, bunlar hakkında kapsamlı bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde fiiller kiplerine göre; haber kipleri, dilek (tasarlama) kipleri ve bileşik zamanlı fiil çekimleri olarak sınıflandırılmıştır. Dördüncü bölümde, fiilimsiler; isim-fiil, sıfat-fiil ve zarf-fiil olarak sıralanmıştır. Beşinci bölüm ise, orijinal metin(tıpkıbasım), sonuç ve kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır. Sonuç bölümünde ise fiiller üzerine elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As with all languages, Turkish is very important function in the acts. Turkish as a language rich in verbs is also evident. Based on this idea that we have done here is ?Kenan Baytarname-i master this study titled? Grammar-Verb, holds an important place in the Turkish languagedevelopment during the period of Old Anatolian Turkish eminent Works of the period, one of which contains the properties of Baytarname Kenan-i master in actions by identifying them in terms of structure and mode based on sorting. İn our study, some linguists views primarily by making use of verbs and sub-headings in the study were explained and evaluated, then we have found the source of the pieces of art are examples. Study the subject in the first part, purpose and giving information on how to examine short information about Old Anatolian Turkish and Baytarname given. İn the second part and Turkish verbs are given information about the subject of study, according to the structure simple, derived and compound verbs listed, they are given comprehensive information about. Modes of verbs in the third chapter, according to news modes, with (design) and compound time modes are classified as verbs. The Fourth chapter, participles, noun-verb, adjective-verb and adverb-verb order. The fifth section of the original text(facsimile), conclusion and bibliography section. İn the conclusion, the verbs are evaluated on the information obtained.