Kentleşme sürecinde göç suçluluk ilişkisi
Relationship between migration and delinquency in the process of urbanization
- Tez No: 345234
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR KOCADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kentleşme, Kentlileşme, Suç, Suçluluk
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Kentleşme sürecinde çeşitli faktörlerin etkisiyle kırsal alanlardan kentlere göç eden farklı kültürlere sahip insanlar, kentin kendine özgü yaşam tarzına uyum sağlamaya çalışmaktadırlar. Kentin kültürel değerlerine ve normlarına uyum sağlayamayan, kentsel davranış kalıplarını benimsemekte zorlanan bireyler bir takım toplumsal sorunlara yaşamaktadırlar. Göç neticesinde, ayrı kültürlerden gelen insanların aynı kentsel alanı paylaşmaya başlamasıyla, birbirinden çok farklı değer sistemleri karşı karşıya gelmekte ve kültür çatışmaları yaşanmaktadır. Kentliler, göç edenlerin yeni ortama uyum sağlamakta ve kentsel bütünleşmede zorluklar yaşadıklarını vurgulayıp onları öteki olarak nitelendirmekte ve dışlamaktadırlar. Kentsel mekana has bireysellik, acımasız rekabet anlayışı, heterojenlik, samimi olmayan, geçici ve yüzeysel ilişkiler, içinde suçluluğun rahatça filiz verebileceği bir sosyal düzeni ortaya çıkarmaktadır. Toplumun normatif yapısını oluşturan örfler, adetler, inanışlar ve hukuki düzenlemeler sosyal dengeyi sağlamak adına bireyler üzerinde bir kontrol mekanizması meydana getirmektedir. Bireyi uyuma zorlayan bu mekanizmanın yeterince etkin olmadığı durumlarda suçluluk kendine zemin bulmaktadır. Göç sonucu gerçekleşen hızlı kentleşme, kırsal alandaki dayanışmanın ve sosyal kontrolün etkisini azaltarak bireyi kendi yalnızlığı içine ve suçlu davranışa itmektedir.
Özet (Çeviri)
In urbanization process, people from different cultures who move to cities from rural areas with the effect of many reasons, are trying to adapt the intrinsic city life. Individuals who can not adapt themselves to the cultural values and norms and who have difficulty in adopting the behavioral terms of the city experience some social problems. Starting to share the same urban areas with the others from different cultures, so many value systems come face-to-face and cultural conflict is being experienced. City dwellers, emphasizing that immigrants have difficulty in accommodating the new environment and urban integration, call immigrants as