Takım sporlarında öğrenilmiş çaresizliği ölçmeye yönelik ölçek geliştirme çalışması
Development of a learned helpness scale in team sports
- Tez No: 345246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öğrenilmis çaresizlik, Takım sporları, Güvenirlik, learned helplessness, team sports, reliability
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalısmanın amacı takım sporlarında oynayan sporcuların yasadıkları öğrenilmis çaresizliği ölçmeye yönelik ölçek gelistirmektir. Gelistirilen ölçeğin sporculardaki cinsiyet, yas, brans ve sakatlık durumları gibi değiskenlere nasıl etkilediğini incelemektir. Arastırma grubunu, 2012-2013 Öğretim yılında Mersin Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesinde örgün eğitim yapan, Beden eğitimi ve spor yüksek okulunda okuyan öğrenciler, Mersin ?dman Yurdu B grubu erkek futbol takımı, Mersin Büyüksehir Belediyesi bayan basketbol takımı, Tarsus Belediyesi Bayan basketbol takımı, Tofas bayan basketbol takımlarında aktif olarak spor yapan 281 sporcu katılmıstır. Arastırma grubunda yer alan sporculardan 98 Kız ve 183 erkektir. Sporcuların yas aralığı 18-40 arasında değismektedir. Arastırmacı tarafından gelistirilen 35 ölçek maddesi, ölçeğin kapsam geçerliğini incelemek amacıyla, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danısma Anabilim Dalından bir grup öğretim üyesinin görüsü alınmıstır. Kapsam geçerliğinin uygun olduğuna karar verildikten sonra 35 madde takım sporları yapan sporculara uygulanmıstır. Arastırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SPSS paket programının 11.5 versiyonu kullanılmıstır. Toplam 281 sporcuya uygulanan ölçeğin yapısını incelemek amacıyla verilere faktör analizi (temel bilesenler analizi) uygulanmıstır. Ölçeğin iç tutarlığını incelemek amacıyla Cronbach Alpha içtutarlık katsayısı hesaplanmıstır. Geçerlilik ve güvenirliği hesaplandıktan sonra ölçek maddeleri 21 maddeye indirilmistir. Bu islemlerden sonra ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna varılmıstır. Arastırma grubunun cinsiyetine göre öğrenilmis çaresizlik puanları arasında fark olup olmadığının belirlenmesi amacı ile uygulanan t-testi, kadın (x? = 7.37±2.76) ve erkek (x? = 8.15±3.04) sporcular arasında anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymustur, t=-2.138; p=0.034. Arastırma grubunun sakatlık durumuna göre öğrenilmis çaresizlik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark ve arastırma grubunun yas ortalaması ve öğrenilmis çaresizlik puanları arasında bir iliski bulunmamıstır. Son olarak arastırma gurubunun branslarına göre öğrenilmis çaresizlik puanları arasında fark olup olmadığı incelenmis ve fark bulunmamıstır
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a scale directed to measure the learned helplessness that the athletes playing in team sports and to examine how the developed scale affects the variants on the athletes, such as sex, age, branch and functional disability situations. Having executed their formal education in the Mersin University and the Çukurova University during the 2012-2013 academic year, the students studying in the physical education and sport academy, 269 athletes actively executing sport in the Group B male football team of the Mersin ?dman Yurdu, the Female basketball team of the Mersin Metropolitan Municipality (Mersin Büyüksehir Belediyesi), the Female Basketball team of Tarsus Municipality (Tarsus Belediyesi), The Tofas female basketball team have taken part in this study. The athletes taking part in the research group are composed of 98 female and 183 male persons. The age range of the athletes varies between 18 and 40 years. The ideas of a group from the Psychological Counselling and Guidance Main Science Branch of Education Faculty of Mersin University has been taken with a purpose to examine the validity of the scale and the 35 pieces scale articles developed by the researcher party have been handled. After it has been decided that the scope validity was suitable, those 35 articles have been adopted to the athletes performing team sports. As for the statistical analysis of the data obtained in course of this research, the version 11.5 of the SPSS package program has been used. In total, with a purpose to examine the nature of the scale applied to 281 athletes, factor analysis (basic component analysis) has been applied. With a purpose to examine the inner consistency of the scale, the Cronbach Alpha inner consistency coefficient has been calculated. After its validity and reliability has been calculated, the scale articles have been diminished to 21 articles. It has been arrived to the result after these transactions, that the scale has been valid and reliable. The test T has having been applied with a purpose to determine whether there are any differences among the learned helplessness points according to the sex of the research group has put down to the fact ( t=-2.138; p=0.034), that there is a significant difference among female (x? = 7.37±2.76) and male (x? = 8.15±3.04) athletes. Neither any significant difference has been statistically found among the learned helplessness points and nor any connections among the age average of neither research group, nor a learned helplessness points, on the basis of the functionally disability situation of the research group. Consequently, the fact of whether there are any learned helplessness points on the basis of the research group branches have been examined and not any difference has found.