Liseli sporcularda görev ve ego yönelimleri ile sporda stresle başa çıkma stratejileri arasındaki ilişki
Relationship between high school athletes' task and ego orientations and coping with stress strategies in sport
  1. Tez No: 345245
  2. Yazar: ŞENGÜL ÇAVDARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Stresle Başa Çıkma, Görev Yönelimli Hedefler, Ego Yönelimli Hedefler
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, lisanslı sporcu lise öğrencilerinin sporda görev ve ego yönelimleri ile stresle başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla araştırmaya 175 kadın, 125 erkek toplam 300 sporcu katılmıştır. Araştırmaya katılan sporcuların stresle başa çıkma stratejilerini belirlemek için Gaudreau ve Blondin (2002) tarafından Kanada?da geliştirilen, Türkçe? ye uyarlama çalışması Arsan (2007) tarafından yapılan Sporda Stresle Başa Çıkma Stratejileri Envanteri (SSBÇSE) kullanılırken, görev ve ego yönelimlerini belirlemek için Duda (1989) tarafından geliştirilen, Türkçe? ye uyarlama çalışması Toros (2001) tarafından yapılan Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği (SGEYÖ) kullanılmıştır. 1. Sporcuların görev ve ego yönelimleri ile cinsiyet (t=0,576; p=0,565>0,05) ve spor dalı (ego: F=1,175; p=0,321>0,05 görev: F=1,310; p=0,260>0,05) arasında anlamlı bir fark bulunmazken, yaş (F=3,886; p=0,0220,05 görev: F=1,310; p=0,260>0,05) arasında anlamlı farklar bulunmuştur. Küçük yaştaki sporcular büyük yaştaki sporculardan daha fazla ego yönelimlidir. 2. Sporcuların stresle başa çıkma alt ölçeklerinden ?hayal etme? puan ortalamalarının cinsiyete göre anlamlı sonuçları bulunmuştur (t=2,05; p=0,0410.05), ?sosyal geri çekilme? puan ortalamaları, spor dalı değişkenine göre anlamlı sonuçlar vermiştir (F=2,503; p=0,0310,05). Görev yönelimli sporcuların görev yönelimli başa çıkma puanları, ego yönelimli sporculardan daha yüksektir. 4. SSBÇYE?nin Alt Ölçeklerinin SGEYÖ?nün Alt boyutlarından Etkilenme Durumunu Test Etmek İçin Yapılan Regresyon analizinde, görev yönelimli olma, sporda stresle başa çıkma alt ölçeklerinden ?hayal etme, çaba sarf etme, düşünce kontrolü, destek arama, gevşeme? yi etkilemesi bakımından anlamlıdır. Bu alt ölçekler SSBÇYE?nin ?görev yönelimli? ve ?olumlu? başa çıkma stratejileri grubuna girerler. Yani sonuçlar hipotez olarak ortaya attığımız ?görev yönelimli sporcuların başa çıkma stratejilerinden olumlu olanlarını kullanacakları? düşüncesini doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, which was licensed athletes in the sport of high school students to examine the relationship between stress, coping strategies, and goal orientation. For this purpose, the study 175 female, 125 male athletes were participated in a total of 300 athletes. Athletes participating in the study to identify strategies for coping with stress developed in Canada by Gaudreau and Blondin (2002), was adapted into Turkish by Arsan (2007) Strategies for Coping with Stress in Sport Inventory (SSBÇSE) were used. Athletes participating in the study to determine the target orientation developed by Duda ( 1989), adapted into Turkish by Toros (2001) Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire (TEOSQ) were used. 1. High school athletes, there was no significant difference between goal orientations and gender (t=0,576; p=0,565>0,05) and sport (ego: F=1,175; p=0,321>0,05 görev: F=1,310; p=0,260>0,05) , the age(F=3,886; p=0,0220,05 görev: F=1,310; p=0,260>0,05) variable was statistically significant results. Younger athletes, older athletes more ego-oriented. 2. Coping subscales of high school athletes ?to imagine? the results of the mean scores were significantly according to the gender (t=2,05; p=0,041 0.05),