Roma Phrygiası'nda kentler ve kültler
Cities and cults in Roman Phrygia
- Tez No: 345261
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Roma, Anadolu, Phrygia, Paganizm, Phrygian paganism, Phrygian cities, Roman Anatolia, Roman history
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tezimizde, Antik Çağ?da Phrygia olarak adlandırılan bölgede tapınım görmüş olan pagan kültleri araştırılmıştır. Roma Dönemi?nde görülen kültler ele alınmış olup bu kültlerin genel karakterinin yanında Phrygia?ya has ayırt edici özellikleri, hangi alanlara yayıldıkları, birbirleriyle olan etkileşimi ve zaman içerisinde göstermiş oldukları değişiklikler hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamız üç ana başlıktan oluşmakta olup ilk bölümde Phrygia?nın tarihi coğrafyası ele alınarak coğrafi sınırlılık belirlenmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise bölgede yer alan antik yerleşmelerin kuruluşuna dair kısa bilgiler sunulmuştur ve bu yerleşmelerde görülen pagan inançlarına değinilmiştir. Son bölümde ise Phrygia bölgesinde görülen bazı kültler alt başlıklar altında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at investigating the pagan cults which were worshipped in the Roman Phrygia. In this work I have particularly focussed on the cults of the Roma period, and carried my researches on their charcteristic features, on their area of influence, on their relationships with each other and I asked the question what kind of changes these cults suffered over the time. This work consists of three main chapters, which are also three different and related themes. In chapter one, as a background of my thesis, I have attempted to describe the historical geography of the ancient Phrygia. In the second chapter, I have dealt with the cities and settlements of Phrygia and very briefly with their foundations. This chapter also examined the cults in every town of Phrygia. In the last chapter, the Phrygian cults are dealt with somehow in more detail.