1980-1995 arası Türk hikayesinde mitolojik unsurlar
The mythological elements in Turkish story between 1980-1995
  1. Tez No: 345265
  2. Yazar: CENNET BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mit, Mitoloji, 1980-95 Arası Türk Hikâyesi, Edebiyat ve Mitoloji, Myth, Mythology, Between 1980-95 Turkish Story, Literature and Mythology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Mitoloji dendiğinde ilk akla Yunan ve Latin kültürü geliyor olsa da hemen hemen dünyadaki bütün toplumların tarihsel köklerinden getirdikleri bir takım insan, dünya. evren, Tanrı ve sair konulardaki inanışlarını ifade eden simge, sembol, isim, anlatı gibi pek çok materyali bu başlık altında ele almak mümkündür. Özellikle milletlerin köken araştırmaları noktasında ilk başvurdukları materyallerden biri mitik unsurlar ve bunların toplamı olan mitolojileri olmuştur. Son yıllarda arkeolojiden sanat tarihine, folklora ve edebiyata kadar Türk kültürü içerisindeki bazı alanlarda da mitik unsurlar üzerine gittikçe artan sayıda çalışmalar yapılmaktadır. Bunlar içerisindeki önemli çalışma alanlarından birisi de mitik edebiyat veya mit ve edebiyat ilişkisidir. Edebi metinlerde mitik unsurların ne şekilde yer aldığından, nasıl değiştirilip dönüştürüldüğüne kadar pek çok açıdan incelendikleri görülür. Özellikle halk edebiyatı ürünleri için oldukça uygun olan bu malzemeler zaman zaman modern edebiyat ürünlerinde de incelenir olmuştur. Bu çalışma 1980-1995 arasındaki hikâyelerimizde mitik unsurların neler olduklarına, ne şekilde yer aldıklarına ışık tutmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although when it is called mythology, it recurs to the mind the culture of Latin and Greek, it is also possible to handle in this title the materials such as symbols, images and names which express the beliefs in the subjects of poem, god, universe, world and human, which are derived from the historical roots of the world. Especially, the important meaterials that are applied for ethnic backgrounds is mythical factors and their mythologies, which are in fact the sum of these foctors. In recent years, from archeology, history of art to folks and literature, there have been researches upon the mythical factors in some fields of Turkısh culture. One of the important fields amoung these researches is mythical literature or the relation between mythology and literature. It is observed that they are examined in many aspects from how the mytıcal factors are used in the literature to how they are changed and transformed. Especially, it has been observed that these materials that are appropriate for folk literature has been used also for modern literature. This thesis will shed light upon what the mytical factors of stories between 1980-1995 are and how they take place.