Yaşam temelli probleme dayalı öğretim yönteminin termodinamik konusunun öğretimine etkisi
The effect of context- and problem-based learning on teaching thermodynamics
  1. Tez No: 345295
  2. Yazar: MUKADDER BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SÖZBİLİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya eğitimi, yaşam temelli öğrenme, probleme dayalı öğrenme, akademik başarı, bilginin kalıcılığı, tutum, ilgi, motivasyon, problem çözme becerisi, Chemistry teaching, context-based learning, problem-based learning, academic achievement, retention of knowledge, attitude, interest, motivation, problem-solving skills.
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, YTPDÖ?nün Hakkari Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu?nda Tıbbi Laboratuar ve Teknikleri programının genel kimya dersinin ?Termodinamik? konusuna uygulanabilirliğini araştırmak ve kullanılan bu yöntemin öğrencilerin kimya başarıları ve bilginin kalıcılığı, kimyaya karşı tutum, motivasyon, ilgi ve problem çözme becerileri üzerine etkisini incelemektir. Ayrıca çalışmaya katılan öğrencilerin bu yöntemin uygulanabilirliği hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi de amaçlanmaktadır. Çalışmada karma araştırma yaklaşımlardan biri olan gömülü desen (embedded design) kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Hakkâri Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu?nda amaca uygun örnekleme yöntemi ile seçilen Tıbbi Laboratuvar ve Teknikleri 1. sınıf, Genel Kimya dersini alan 13 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak; 1) kimyaya karşı ilgi anketi, 2) kimyaya karşı tutum anketi, 3) motivasyon anketi, 4) problem çözme envanteri, 5) uygulama öncesi ve sonrasında öğrencilerin başarı düzeylerini ölçmek için ?Termodinamik? konusuna yönelik başarı testi, 6) ders gözlem formu, 7) öğrenci görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre YTPDÖ yöntemi öğrencilerin ?Termodinamik? konusundaki başarısını ve kimyaya yönelik ilgilerini arttırdığı fakat öğrencilerin motivasyonu, tutum ve problem çözme becerilerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı belirlenmiştir. Ancak öğrencilerle yapılan gözlem ve görüşmeler ışığında YTPDÖ yönteminin öğrencilerin, grup içi ve gruplar arası iletişim becerilerini, özgüvenlerini arttırdığı, zamanı kullanabilme, sunum yapabilme, raporlaştırabilme ve teknolojiyi kullanabilme becerilerini geliştirmiş olduğu ve bunun yanında YTPDÖ yöntemine yönelik olumlu tutumlara sahip oldukları, kimyayı günlük yaşamla ilişkilendirebildikleri belirlenmiştir. Bu bulgular sonucunda YTPDÖ yönteminin kullanım yelpazesinin genişletilmesi, YTPDÖ?nün uygulama süreci içerisinde grup çalışmalarında öğrencilerin bireysel olarak değerlendirilmesini sağlayacak materyallerin geliştirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir. Böylelikle grup içerisinde öğrencinin pasifize olmasının önüne geçileceği düşünülmektedir. Bunun yanında sosyo-kültürel yapının eğitim sistemine yönelik olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için, sosyo-kültürel engellerin olduğu düşünülen yerlerde duruma yönelik araştırmaların yapılması, uygun çözüm önerilerinin sunulması ve uygulanması gerektiğinin önemli olduğu da çalışma sonucunda çıkarılan sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate not only the applicabillity of the Context- and Problem-Based Learning (CPBL) in general chemistry course to the subject of ?Thermodynamics? but also the influence of CPBL on students? achievement, retention of knowledge, their interest, attitudes, motivation and problem-solving skills. Also to determine the students? views about applicability of CPBL. In line with this purpose, CPBL was applied to the freshman students taking the course of General Chemistry course within the scope of the Program of Medical Laboratory and Techniques in the Vocational School of Health Services at Hakkari University. In the study, the embedded design, one of mixed approaches, was used. The study group included 13 freshman students who were selected with the sampling method appropriate to the purpose among those taking the course of General Chemistry within the Program of Medical Laboratory and Techniques in the Vocational School of Health Services at Hakkari University. The application was carried out in the Spring Term of the academic year of 2012-2013. As the data collection tool, (1) Questionnaire for Interest in Chemistry, (2) Questionnaire for Attitudes towards Chemistry, (3) Questionnaire for Motivation (4) Problem-Solving Inventory, (5) Achievement Test for the subject of ?Thermodynamics? to measure students? levels of pre- and post-application achievement, (6) Lesson Observation Form and (7) Student Interview form were used. The findings obtained in the study revealed that CPBL increased the students? achievements in the subject of ?Thermodynamics? as well as their interest in Chemistry. But also, it was found out that CPBL did not lead to a significant difference regarding the students? motivation, their attitudes or their problem-solving skills. However, in the light of the observations and the interviews held with the students, it was revealed that CPBL increased the students? intragroup and intergroup communication skills as well as their self-confidence and developed their skills in time management, presentation, reporting and technology use; that the students had positive attitudes towards CPBL; and that they were able to relate chemistry to daily life. Depending on these findings, it could be suggested that the area of use of CPBL be widened; that seminars related to constructive methods be organized for teachers; and that materials be developed to make it possible to assess studentsindividually in group works in the application process of CPBL be developed. In this way, it is believed that students will not be passive in the group any longer. In addition, it was concluded in the study that in order to avoid the negative effects of the socio-cultural structure on the education system, research should be conducted in places where there is socio-cultural obstacles, and appropriate solutions should be suggested and put into practice.