A qualitative investigation of the characteristics of language learners as listeners according to the strategies they use in EFL listening
Dinleme süreçlerinde kullandıkları stratejilere göre dinleyici olarak dil öğrencilerinin özelliklerinin nitel bir çalışması
- Tez No: 345302
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAKKAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dinleme becerisi, dinleyici özellikleri, dinleme stratejileri, beş büyük faktör, yabancı dilde dinleme, listening skill, characteristics of listeners, listening comprehension strategies, big five factors (BFF), second language listening
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, yabancı dil öğrencilerinin dinleyici olarak özelliklerinin belirlenmesidir. Çalışma ağırlıklı olarak nitel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim dalındaki 10 öğrenci çalışmanın katılımcıları olmuştur. Katılımcıların tamamı birinci sınıf öğrencileri arasından seçilmiştir. Çalışma planı ve evreleri taslak olarak belirlendikten sonra katılımcılarla benzer özelliklere sahip iki yabancı dil öğrencisiyle pilot çalışma gerçekleştirilmiş ve çalışma planında gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Ana çalışma iki evreden oluşmaktadır. İlk evrede ilgili bölümün 1. Sınıf öğrencilerine yönelik bir `dinleme stratejileri anketi? uygulanmış ve bu anketin sonuçlarına dayanılarak dinleme stratejilerinin kullanım düzeyi belirlenmiştir. Likert türündeki ölçekte yer alan maddeler araştırmacı tarafından puanlandırılmış ve katılımcıların strateji kullanım düzeyleri puan olarak sıralanmıştır. SPSS yardımıyla gerçekleştirilen analizler ışığında dinleme stratejileri kullanım düzeyi en yüksek puana sahip olan 10 öğrenci çalışmanın ikinci evresine katılımcı olarak seçilmiştir. İkinci evre nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Seçilen katılımcılarla görüşme yapılmış ve bu görüşmeler aracılığıyla onların dinleyici olarak özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanan veri, araştırmacı tarafından yazıya geçirilmiş ve içerik analizi yoluyla incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre dil öğrencilerinin belirli bazı güçlü ve zayıf dinleyici özellikleri gösterdikleri saptanmıştır. Ayrıca bu özelliklerin, literatürde yer alan ilgili çalışmaların bulgularıyla da büyük oranda örtüştüğü gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda, literatürde yer almayan bazı yeni özellikler ortaya çıkmış ve bu özellikler de yabancı dilde dinleme becerisi ve dinleme becerisinin bir dil ve iletişim aracı olarak önemi bağlamında değerlendirilmişlerdir. Belirlenen dinleyici özellikleri beş büyük faktör altında gruplandırılmıştır. Çalışmanın bulgularının, kuramdan uygulamaya dil öğretiminde dinleme becerisi açısından yararlı olacağı ve dinleme becerisinin süreç odaklı incelenmesine ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the characteristics of language learners as listeners. The study was predominantly based on quasi-experimental research design. However, it is obvious that qualitative part is the dominant one in gathering the data. Ten students, who were studying as freshman students at English Language Teaching Department of Kazım Karabekir Faculty of Education at Atatürk University, were the participants of the study. All participants were selected among freshman students of the department. After determining the draft of study plan, a pilot study was conducted with two equivalent participants and the study plan was revised according to the pilot study. Main study was conducted in two phases. In the first phase a `listening strategy inventory? (Nakatani, 2006) was conducted to all freshman students of the department. Based on the results of this inventory, the levels of using listening comprehension strategies were determined. The items of the Likert-type inventory were graded by the researcher himself and the participants? levels of using listening strategies were scored and listed in a score-basis ranking. After analyzing data with SPSS, ten students, whose scores of listening strategy use were the highest of the group, were selected as the participants of the second phase of the study. The second phase was conducted in a qualitative research design. Interviews were conducted with selected participants and through these interviews it was aimed to determine their characteristics as listeners. Data which was collected with semi-structured interviews was transcribed verbatim by the researcher himself and then it was analyzed with content analysis method. According to results of the study, language learners were determined to have some `good? and `poor? listener characteristics. Besides, these characteristics were observed to have coincided with relevant literature. The results of the study revealed some newly explored listener characteristics which do not exist in literature. These characteristics were also discussed in context with second language listening and listening as a skill of both language and communication. The characteristics of listeners determined in this study were grouped under big five factors (BFF). The findings of the study are believed to be helpful in terms of listening in language teaching as well as shedding light on studying listening as a process.