Irak Kürt bölgesel yönetiminde dış politika ve güvenlik ekseninde Türkiye algısı
The perception of Turkey in the Northern Iraq Kurdish regional government in the axis of foreign policy and security
  1. Tez No: 345355
  2. Yazar: EVREN BARUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. DİNÇER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Irak, Türk Dış Politikası, Türkiye ve Kürt Bölgesel Yönetimi İlişkileri, Algı Ölçümü, Northern Iraq, Turkish Foreign Policy, Turkey and Kurdish Regional Government Relations, Measurement of Perception
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Liberal değerlere ve yapısalcı/inşacı normlara dayalı dış politika yapım süreçlerinde kamuoyu ve ülke algısı ölçümü giderek önemli hale gelmektedir. Kuzey Irak?ta özerk halde bulunan Kürt Bölgesel Yönetimi?nin varlığı Türkiye ? Irak arasındaki komşuluk ilişkilerini farklı bir boyuta taşımıştır ve hatta bu özerk yönetimin ilerleyen dönemlerde tam bağımsız olması dahi kimi zaman gündeme gelmektedir. Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasında son dönemde siyasi ekonomik ve kültürel ilişkiler ise giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, giderek artan bu ilişkiler vesilesiyle burada yaşayan halkın Türkiye'ye yönelik dış politika ve güvenlik eksenindeki algılarını bilimsel yöntemler ışığında ölçmek ve dış politika üretim süreçlerinde ülke algısı ölçümüne bir örnek olarak sunmaktır. Bu bağlamda yapılan araştırmada, Kürt Bölgesel Yönetimini de içine alan coğrafyanın demografik bir profili ve siyasi tarihine ilişkin önemli aktörler ve olaylarla ilgili bilgiler verilerek burada yaşayan halkın toplumsal hafızasına dair bir perspektif yakalamak gaye edinilmiştir. Böylece son yıllarda liberal ve inşacı normlara dayalı bir dış politika üretim sürecinde bulunan Türkiye?ye, Kürt Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerde farklı bir parametre olarak burada yaşayan etnik ve dini grupların bakış açıları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Measuring public opinion and country perception is getting more and more important in foreign policy making process based upon liberal values and structuralist/constructivist norms. Existence of Kurdish Regional Government in Northern Iraq as an autonomous governance has transformed the neighborhood between Turkey and Iraq into another dimension. Moreover, it is also brought to the agenda that this autonomous region may turn out to be a fully independent state in the future. Recently, political, economic and cultural relations between Kurdish Regional Government and Turkey have been improving day by day. The main aim of this study is to measure the perception of people, living in this region, in the axis of foreign policy and security towards Turkey, thorough scientific methods and to present a sample of country perception measurement for foreign policy making processes. Within the context of this research, it is intended to reveal the social memory of people living in the region by drawing a perspective of demographic profile, significant actors and developments in the political history of the geography that includes the Kurdish Regional Government. So, social and political perspectives of ethnic and religious groups living in the region were represented as another parameter in the relations with Kurdish Regional Government towards Turkey in its foreign policy making process based upon liberal values and structuralist/constructivist norms.