Şiddet içerikli yerli dizilerin gençler üzerindeki etkisi: Ankara ili örneği
Impact of violent national television serials on youth: Case of Ankara
  1. Tez No: 345354
  2. Yazar: NİYAZİ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DİNÇER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Massmedia, Television, (National) Television Serials, Violent, Role Modelling
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma projesi ile gençlerin hayatına yön veren dizileri ve model aldıkları dizi karakterini tanımayı ve gençlerin bazı problemlerini daha iyi anlamayı hedeflemekteyiz. Günümüz dünyasında medya ve medyanın önemli bir ayağını oluşturan televizyon üzerinde durulmaktadır. Televizyon, özellikle çocukları ve gençleri daha çok etkilemektedir. Bu bağlamda, sosyal öğrenme kuramı içerisinde yer alan, model alma yoluyla öğrenme davranışı açısından televizyon önemli bir medya aracıdır. Çalışma Ankara?da yer alan dört lisede gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri 527 öğrenciye anket uygulanarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda gençlerin televizyondaki yerli dizilerden etkilendikleri ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan her iki gençten birinin yerli dizilerdeki dizi kahramanları ya da temel karakterleri modelledikleri bulunmuştur. Gençlerde modelleme davranışı, fiziki özellikler ve dizi kahramanlarının kullanmış oldukları yöntemler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Şiddet unsuru barındıran modelleri örnek alan gençlerin, yöntem olarak şiddete başvurduğu sonucuna varılmıştır. Gençlerde modelleme davranışı, onların sosyo-demografik özelliklerine göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The effects of national television serials on role modelling behaviors of youngesters constitute the subject of this research. Study concentrates on television which is accepted as the most widespread form of mass media. Television effects mostly children and youth. In this respect, television becomes an important role modelling media as defined in social learning theory. This research was carried out in four secondary schools in Ankara. The data were gathered from 527 students by using a questionnaire. It is found that secondary school students were affected by national television serials. The data showed that each one of two students were modelling main characters in these serials. Modelling behaviors becomes common especially for physical appearence and adaptation of main characteristics of television serials actors in real life. If an actor who is a youngesters favorite is doing violent roles. In this case, the youngesters would imitate the actors behaviors in order to look like to him. It is also found that modelling behaviors of youngesters varies according to their socio-demographic specialities.