Kırgızistan Polis Teşkilatında kurumsal bağlılık açısından güvenin rolü
The role of trust in organizational commitment at the Kyrgyz National Police
- Tez No: 345359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DİNÇER GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Güven, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Güven, Kırgızistan Polis Teşkilatı, Trust, Organizational Commitment, Organizational Trust, Kyrgyzstan National Police
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kırgızistan Polis Teşkilatının etkili ve verimli bir iç güvenlik hizmeti sunabilmesi açısından çalışanların kurumsal bağlılıklarının üst düzeyde olması gerekmektedir. Kurumsal bağlılık, çalışanların örgüte karşı güven duyması ve kurumun geleceği için çaba sarfetmesidir. Başka bir ifade ile kurumsal bağlılık çalışanların birbirine olan güven duygusunun yüksek olması ve bireysel amaç ile örgütsel amacın örtüşmesidir. Bu kapsamda araştırmada, Kırgızistan Polis Teşkilatında görev yapan emniyet mensuplarının güven algıları ile kurumsal bağlılık düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmada yaş, cinsiyet, eğitim, kıdem ve rütbe gibi kişisel özellikler ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki de analiz edilmiştir. Çalışmada anket yöntemi ile toplanan ikincil verilerden yararlanılmıştır. Bu veriler korelasyon, t-test ve ANOVA istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda eğitim durumu ve rütbe değişkenleri ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğu; cinsiyet, kıdem ve yaş ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca güven ile örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak yüksek seviyede pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to achieve effective and productive service by the Kyrgyz National Police the staff must have a high level of organizational commitment. Organizational commitment refers to trust of the staff to their organization and their striving for the future of organization. In other words organizational commitment consists of high level of turst among personnel and convergence of individual goals with those of the organization. In this sense the purpose of this research is to inquire about the relationship between perceived trust among staff of the Kyrgyz National Police and their level of organizational commitment. Additionally, organizational commitment is analyzed in terms of its relation to such individual characteristics as age, gender, education, tenure and rank. The secondary survey data is used in this research. The data is analyzed through correlation analysis, T-test, and ANOVA. The results of the analyses show that education and rank has a postivite relationship with the organizational commitment; on the other hand age, tenure, and age are found to be non-related to the organizational commitment. Additionally, trust and organizational commitment produced a strong positive relationship with each other.