Kırşehir trafik polislerinin denetim, hız, alkollü sürüş ve emniyet kemerine bakış açılarının değerlendirilmesi
Evaluation of traffic police's perspectives in Kırşehir on speed violations, drinking driving and seat belt using
  1. Tez No: 345360
  2. Yazar: SALİH KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KÜRŞAT ÇUBUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Trafik, Ulaşım, Traffic, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik Denetimi, Hız İhlalleri, Aracın Alkollü Kullanımı, Emniyet Kemeri, Denetim Stratejisi, Traffic Control, Speed Violations, Drink-Driving, Seat Belt, Control Strategies
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Trafik kazalarının en önemli iki sebebi olan hız ihlali ve aracın alkollü kullanımı suçundan her yıl dünyada birçok insan doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmektedir. Emniyet kemerinin ölümlü ve yaralanmalı kazaları önleme oranı %50 olduğu düşünülmektedir. Sürücülerin; hız ihlali yapmaması, alkollüyken araç kullanmaması ve emniyet kemeri kullanması durumunda birçok insanın hayatı kurtarılabilecektir. Trafik denetimlerinin, bu üç kuralın sürücü ve yolculara benimsetilmesinde önemli bir rolü vardır. Bu çalışmada trafik, hız, alkol ve emniyet kemeri denetimlerinin etkileri hakkında literatür taraması yapıldıktan sonra Türkiye?de ve dünyada yapılan en ideal trafik denetim metotlarına ulaşılmaya çalışılmıştır. Trafik denetiminin en önemli unsuru trafik polisleridir. Trafik polislerinin trafik, hız, alkol ve emniyet kemeri denetimine bakış açılarını öğrenmek için anket yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı literatür taraması ve anket çalışmasıyla elde edilecek verilerden yola çıkarak ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı kazaları azaltacak denetim stratejilerine ulaşmaktır.
Özet (Çeviri)
A lot of people around the world suffer directly and indirectly from speed violations and drunk driving which are the two most important causes of traffic accidents. It is considered that seat belt prevents 50 % of fatal and injurious accidents. Providing that Drivers use seat belt, don?t drive when they are drunk and not violate speed limits, many lives will be saved. Traffic controls have an important role to make drivers and passengers adopt the these three rules. In this study, After the review of litarature about the effects of traffic, speed, drunk-driving and seat belt control, it was aimed to reach the most ideal traffic control methods which are carried in Turkey and around the world. Traffic policemen are the most important element of the traffic controls. A questionnaire was conducted to understand the perspectives of traffic policemen on traffic, speed, alcohol and seat belt controls. The object of this study to reach control strategies which shall reduce fatal, injurious and meterial damaged accidents basing on the data obtained from the literature review and the questionnaire.